Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Według legendy uwielbiający bakłażany imam, po spróbowaniu tego dania zemdlał z wrażenia.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1103
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2036
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 484
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1103
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2036
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 484
Składniki
Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż. Każdą połówkę nacinamy po długości co 0,5 cm do skórki (ale jej nie przecinamy). Tak przygotowane połówki nacieramy solą i pozostawiamy ma 30-40 minut.
Cebulę kroimy w piórka. Czosnek w cienkie plasterki. Całość podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy do zbrązowienia.
Bakłażany osuszamy i otrzepujemy z soli papierowym ręcznikiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i okrywamy przesmażoną cebulą.
Całość przyprawiamy pieprzem, papryką i pokrywamy pomidorami z puszki. Skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-40 minut.
Podajemy na ciepło obsypane posiekaną natką.