Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Według legendy uwielbiający bakłażany imam, po spróbowaniu tego dania zemdlał z wrażenia.
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 110
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 3738
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 420
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 292
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2888
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 110
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 3738
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 420
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 292
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2888
Składniki
Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż. Każdą połówkę nacinamy po długości co 0,5 cm do skórki (ale jej nie przecinamy). Tak przygotowane połówki nacieramy solą i pozostawiamy ma 30-40 minut.
Cebulę kroimy w piórka. Czosnek w cienkie plasterki. Całość podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy do zbrązowienia.
Bakłażany osuszamy i otrzepujemy z soli papierowym ręcznikiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i okrywamy przesmażoną cebulą.
Całość przyprawiamy pieprzem, papryką i pokrywamy pomidorami z puszki. Skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-40 minut.
Podajemy na ciepło obsypane posiekaną natką.