Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Według legendy uwielbiający bakłażany imam, po spróbowaniu tego dania zemdlał z wrażenia.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13265
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2596
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3743
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4757
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13265
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2596
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3743
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4757
Składniki
Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż. Każdą połówkę nacinamy po długości co 0,5 cm do skórki (ale jej nie przecinamy). Tak przygotowane połówki nacieramy solą i pozostawiamy ma 30-40 minut.
Cebulę kroimy w piórka. Czosnek w cienkie plasterki. Całość podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy do zbrązowienia.
Bakłażany osuszamy i otrzepujemy z soli papierowym ręcznikiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i okrywamy przesmażoną cebulą.
Całość przyprawiamy pieprzem, papryką i pokrywamy pomidorami z puszki. Skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-40 minut.
Podajemy na ciepło obsypane posiekaną natką.