Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jest niezwykle proste i szybkie, a przy tym oczywiście przepyszne. Najlepsze w nim jest to, że można robić je wedle własnych upodobań, wystarczy urozmaicić je ulubionymi warzywami i przyprawami. Moją wersję zrobiłam z moimi ulubionymi warzyw, czyli bakłażanem i cukinią. Z dodatkiem mnóstwa curry
Smaki Grecji!
Odsłon: 97
Smaki Grecji!
Odsłon: 97
Składniki
Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Gotowe mięso oprószamy solą, pieprzem, łyżeczką curry oraz skrapiamy oliwą. Dokładnie nacieramy, aby marynata rozłożyła się równomiernie na wszystkie kawałki. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.
W tym czasie możemy zająć się warzywami. Cukinie kroimy w większą kostkę. Bakłażana kroimy na plastry, które posypujemy solą i zostawiamy na 30minut. Pamiętajmy, aby po tym czasie spłukać resztki soli.
Do garnka przekładamy mięso które zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy około 20 minut, często mieszając. Po tym czasie dodajemy do kurczaka warzywa. Gotujemy jeszcze 10 minut.
W międzyczasie gotujemy ryż według zaleceń producenta. Wedle uznanie możemy do wody z ryżem dodać łyżeczkę curry. Gotowy ryż przesypujemy do kurczaka z warzywami. Wszystko dokładnie mieszamy.