Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki warzywny obiad lub kolacja, prosty do zrobienia, bardzo efektowny. Z dodatkami warzywnymi lub pokrojoną gruszką można się rozpłynąć w rozkoszy jedzenia... polecam, uwielbiam..
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2104
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 181
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1150
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1195
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12066
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2104
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 181
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1150
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1195
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12066
Składniki
Bakłażany przecinasz na pół wzdłuż, łyżką wydążasz miąższ ale nie do samej skórki. Miąższ odłóż na bok, będzie potrzebny do farszu. W garnku zagotuj wodę ok. 1,5- 2l i posól ok. 1/3 łyżeczki soli. Do gotującej się wody włóż połówki bakłażana i przekręcaj żeby dobrze się sparzył ok. 2 min. Chodzi o to żeby się nie ugotował ale sparzył i dobrze nasiąkł wodą z solą. Jeśli robisz to na kilka razy, to za każdą obgotowywana partią dołóż 1/3 łyżeczki soli. Między czasie jeśli chcesz dodać ryż/kaszę/makaron nastaw żeby się ugotowało, ale nie rozgotuj. Dodanie takich dodatków jest opcjonalne, jeśli dajesz mięso może je spokojnie pominąć.
Warzywa: Warzywa i pieczarki pokrój na średniej grubości kawałki. Pokrój też wydrążony miąższ z bakłażana. jeśli masz młoda cukinie nie obieraj ze skórki. Podsmaż cebulkę na oliwie lub oleju, jak będzie lekko rumiana dodaj pokrojony czosnek, jak zacznie się smażyć kolejno wrzucaj pokrojone warzywka. Podsmaż warzywa kilka minut i dołóż surowe mięso mielone lub siekane i znowu podsmażaj, żeby mięso "zbielało", dodaj następnie ugotowany ryż/kaszę /makaron, przecier pomidorowy lub passatę, przyprawy i zieleninę. miej na ogniu do czasu wymieszania całości. Odstaw farsz żeby przestygł. Dodanie mięsa jest opcjonalne, bez tez jest rewelacyjny farsz.
Przygotuj brytfankę, naczynie żaroodporne - faszeruj sumienie z górką farszem bakłażany. Opcjonalnie posyp żółtym serem jakim lubisz (u mnie to co jest aktualnie w lodówce) Wstaw do piekarnika na funkcję góra dół na 20 minut. Potem zostanie tylko się delektować delikatnym bakłażanem z dodatkami. Skórki z bakłażanu jedni jedzą inni nie.. w każdym razie łatwo "wyskrobać" upieczony miąższ ze skórki.
Dodatkowo: Żeby było syto i bogato w warzywa, obieram 3 ziemniaki, 2 marchewki i kroję na cząstki (ćwiartki, słupki), batata małego na plasterki ze skórka, jak zostanie mi cukini to cukinie na plasterki grubsze, pół cebuli na piórka, dużą gruszkę ale mało dojrzałą - wszystko w misce mieszam z oliwą (1 łyżka), posypuję tymiankiem lub innym zielem suszonym. Jak mi zostaje miejsca na brytfance to obsypuje bakłażany po bokach, lub wkładam w oddzielnej w tym samym czasie do piekarnika. Jak wyciągam bakłażany to mam od razu dodatki. Sprawdza się tez sos jogurtowy lub lekki czosnkowy.