Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane bakłażany to sycące i pyszne danie, które idealne sprawdzi się jako bezmięsny obiad. W mojej wersji farsz składa się z bogatej w witaminy i składniki mineralne kaszy jaglanej, pieczarek, warzyw oraz ziół i jest przykryty delikatną mozarellą, która świetnie sprawdza się jako ser do zapiekania.
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 222
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 134
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27984
Wyjątkowo prosta w przygotowaniu zupa, jest bardzo dobra i pożywna. Taka komb...
Odsłon: 222
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 134
Szarlotka to bezsprzecznie królowa jesiennych deserów. Ale czy można się nią...
Odsłon: 27984
Składniki
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie.
Bakłażany przekroić wzdłuż i wydrążyć, odkładając miąższ do miseczki. Zarówno wydrążone warzywa, jak i miąższ posolić i po kilku minutach osuszyć papierowym ręcznikiem.
Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone: pieczarki, miąższ bakłażanów oraz paprykę. Warzywa dusić ok. 15 minut, a następnie dodać do nich ugotowaną kaszę jaglaną, przecier, keczup oraz przyprawy. Całość dusić jeszcze kilka minut.
Farszem nadziać bakłażany, całość posypać startą mozarellą. Zapiekać w 180 stopniach C przez ok. 35-40 minut.