Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barszczyk czerwony czysty na kwasie buraczanym, podawany z uszkami z grzybami. Tradycyjne danie wigilijne.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1041
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2866
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 964
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1728
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14682
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1041
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2866
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 964
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1728
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14682
Składniki
7 dni wcześniej przygotować kwas buraczany: buraki obrać pokroić w plastry. Włożyć do szklanego słoja, dodać czosnek, ziarenka pieprzu i ziela, liść laurowy, cukier i zalać letnią przegotowaną wodą. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba. Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 7 dni. Po czym przecedzić kwas, przelać do butelek, przechowywać w lodówce.
Warzywa na barszcz oczyść i umyć, pokroić, dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, posolić i gotować 30-40 minut. Grzyby umyte i namoczone na kilka godzin gotować w tej samej wodzie. Gdy grzyby i warzywa są miękkie przecedzić oba wywary i połączyć.. Dodać kwas buraczany w proporcji 1l/1l. Barszcz podgrzać, doprawić solą, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Barszczyk przed podaniem posypać majerankiem.
Przygotować ciasto: z mąki, jajka, soli i wody zagnieść ciasto. Przygotować farsz: Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać drobno posiekane grzyby, wymieszać, podsmażyć. Przestudzić grzyby, dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i wymieszać. Ciasto rozwałkować, kroić na małe kwadraty, nakładać farsz i formować uszka. Uszka wrzucić na wrzącą posoloną wodę gotować 5minut.