Do góry

Dania główne Przepis na:

Barszcz czerwony z uszkami

Barszcz czerwony z uszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 1042

Dodano:

Odsłon: 3893

Barszczyk czerwony czysty na kwasie buraczanym, podawany z uszkami z grzybami. Tradycyjne danie wigilijne.

Składniki

  • Buraki 4 szt
  • Marchewka 2 szt
  • Pietruszka 1 szt
  • Seler kawałek
  • Cebula 1 szt
  • Por 1 szt
  • Grzyby suszone 10 dag
  • Sok z 1 z cytryny
  • Czosnek 4 ząbki
  • Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, cukier, majeranek
  • KWAS BURACZANY
  • Buraki 1 kg
  • Kromka razowego chleba, łyżeczka cukru
  • Czosnek 2 ząbki, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego 8szt
  • CIASTO
  • 25dag mąki
  • Jajko 1 szt, sól
  • FARSZ
  • Grzyby z wywaru na barszcz
  • Cebula 1 szt
  • Jajko 1 szt
  • Masło 2 łyżki
  • Bułka tarta 2 łyżki, sól, pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 7 dni wcześniej przygotować kwas buraczany: buraki obrać pokroić w plastry. Włożyć do szklanego słoja, dodać czosnek, ziarenka pieprzu i ziela, liść laurowy, cukier i zalać letnią przegotowaną wodą. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba. Słoik przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 7 dni. Po czym przecedzić kwas, przelać do butelek, przechowywać w lodówce.

  2. Warzywa na barszcz oczyść i umyć, pokroić, dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, posolić i gotować 30-40 minut. Grzyby umyte i namoczone na kilka godzin gotować w tej samej wodzie. Gdy grzyby i warzywa są miękkie przecedzić oba wywary i połączyć.. Dodać kwas buraczany w proporcji 1l/1l. Barszcz podgrzać, doprawić solą, solą, cukrem i sokiem z cytryny.
    Barszczyk przed podaniem posypać majerankiem.

  3. Przygotować ciasto: z mąki, jajka, soli i wody zagnieść ciasto.
    Przygotować farsz: Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać drobno posiekane grzyby, wymieszać, podsmażyć. Przestudzić grzyby, dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i wymieszać.
    Ciasto rozwałkować, kroić na małe kwadraty, nakładać farsz i formować uszka.
    Uszka wrzucić na wrzącą posoloną wodę gotować 5minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń