Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na to danie posunęła mi znajoma z grupy kulinarnej. Danusia prowadzi bloga - mojewypiekiinietylko. Ja go troszkę zmodyfikowałem. Zwolennicy śledzia powinni wypróbować. Doskonale nadaje się na upalne dni jako chłodnik. Podajemy z pieczywem, bądź z ziemniakami.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8715
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 615
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8715
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 615
Składniki
W garnku zagotowałem ½ litra wody z octem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Cebulę pokroiłem dość grubo w półtalarki. Gdy woda z przyprawami się zagotowała odstawiłem garnek z kuchenki, dodałem pokrojoną cebulę i odstawiłem do całkowitego ostudzenia. Filety pokroiłem na ok. 1 cm paski i zalałem zimną zalewą octową. Odstawiłem na ok. 3 godziny. Zalewę octową odlałem do miski, dodałem do niej śmietanę, wymieszałem. Doprawiłem cukrem i pieprzem. Smak ma być zrównoważony – słono-słodko-kwaśny. Dodałem odłożone śledzie z cebulą, wymieszałem. Gotowy barszcz śledziowy schłodziłem w lodówce.