Do góry

Dania główne Przepis na:

Barszcz śledziowy

Barszcz śledziowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 914 Ocena: 17315

Dodano:

Odsłon: 160

Przepis na to danie posunęła mi znajoma z grupy kulinarnej. Danusia prowadzi bloga - mojewypiekiinietylko. Ja go troszkę zmodyfikowałem. Zwolennicy śledzia powinni wypróbować. Doskonale nadaje się na upalne dni jako chłodnik. Podajemy z pieczywem, bądź z ziemniakami.

Składniki

  • 200 g wędzonych filetów śledziowych
  • 200 g filetów śledziowych matiasów
  • gęsta śmietana 18%
  • 2 cebule
  • 2 – 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka cukru
  • czarny pieprz grubo mielony
  • 5 łyżek octu
  • ok. ½ litra wody
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Barszcz śledziowy

Przygotowanie

  1. W garnku zagotowałem ½ litra wody z octem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Cebulę pokroiłem dość grubo w półtalarki. Gdy woda z przyprawami się zagotowała odstawiłem garnek z kuchenki, dodałem pokrojoną cebulę i odstawiłem do całkowitego ostudzenia. Filety pokroiłem na ok. 1 cm paski i zalałem zimną zalewą octową. Odstawiłem na ok. 3 godziny. Zalewę octową odlałem do miski, dodałem do niej śmietanę, wymieszałem. Doprawiłem cukrem i pieprzem. Smak ma być zrównoważony – słono-słodko-kwaśny. Dodałem odłożone śledzie z cebulą, wymieszałem. Gotowy barszcz śledziowy schłodziłem w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 19 kwietnia Pomysl nie z tej ziemi! Uwielbiam takie eksperymentalne smaki. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń