Do góry

Dania główne Przepis na:

Bezmięsne pulpety w sosie pomidorowym

Bezmięsne pulpety w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2383 Ocena: 52908

Dodano:

Odsłon: 2855

Pora na kolejne szaleństwa w kuchni. Bardzo bezmięsne danie, o bardzo apetycznym wyglądzie, z nieziemsko wdzięcznymi boczniakami. Jakiś czas temu rozpisywałem się o ich właściwościach nie tylko odżywczych, ale też leczniczych. Natomiast ich struktura pozwala czarować z nich cuda. Pulpety są aromatyczne i bardzo delikatne. Można je podać z ulubionymi dodatkami takimi jak kasza, ziemniaki, czy jak w moim przypadku, makaron. Koneserom grzybów i bezmięsnych, odżywczych dań, gorąco polecam. <AG>

Składniki

  • 250 g boczniaków
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka przyprawy pomidor z czosnkiem i bazylią
  • ½ bułki poznańskiej
  • 1 jajko
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • Ksylitol
  • Sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bezmięsne pulpety w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyszczamy, kroimy w paski. Razem z posiekaną cebulą i przyprawą smażymy na oleju, często mieszając. Studzimy, mielimy na średnich oczkach z bułką.

    Następnie wbijamy jajko, dokładnie wyrabiamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Z przygotowanej masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Pulpety smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju.



    W rondelku szklimy cebulę, zalewamy odrobiną wrzątku, dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Wlewamy passatę, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i ksylitolem. Dodajemy pulpety, podgrzewamy.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Facet_w_kuchni 18 maja Ostatnio przesiadłeś się na dania bezmięsne. To wtręt? Od czasu do czasu też lubię... Czy może kierunek na inne dania? Nie można im jednak odmówić uroku na talerzu a pewnie i smaku... :) Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń