Do góry

Dania główne Przepis na:

biała gryczana pikantno-maślana

biała gryczana pikantno-maślana

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1405

Dodano:

Odsłon: 463

delikatniejsza w smaku biała gryczana kasza bardzo dobrze komponuje się z warzywami i wszelkimi przyprawami tworząc z dodatkiem masła aromatyczną mieszankę rozgrzewającą :-)

Składniki

  • biała kasza gryczana 2,3 woreczki
  • papryczka chilli czerwona 1 szt.
  • czerwona cebula 2 szt.
  • czosnek 6 ząbków
  • koperek
  • szczypiorek
  • Masło
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • ostra papryka mielona 1 łyżeczka
  • pieprz czarny młynek
  • sól młynek
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. kaszę gotujemy wg przepisu ok 15 min

  2. na sklarowanym maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę,zmiażdżony i pokrojony czosnek oraz drobno posiekane chilli
    przesmażamy ok 5 min, na koniec podsypujemy szczypiorem i koperkiem ( ok połowy z posiekanej porcji ) doprawiamy solą,pieprzem i ostrą papryką

  3. kaszę po ugotowaniu i odcedzeniu przekładamy do dużej miski,dodajemy kurkumę,łyżkę masła ( masło opcjonalnie jak lubimy bardziej maślane smaki ),mieszamy,dodajemy zawartość patelni z warzywami,doprawiamy jeszcze,dokładnie mieszamy

    podajemy jako samodzielne danie posypane pozostałą czéścią koperku i szczypiorku

  4. Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 11 lutego 2017 Za prażoną tak nie przepadam, jak za białą. Może dlatego, że naczytałem się o jej "prażeniu". Takie dania lubię <3 Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 09 lutego 2017 Piękne,smakowite i zdrowe danie ...zieleninka dodaje aromatu i pysznego smaku...mniammm:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 09 lutego 2017 ooo nie jadłam nigdy białej kaszy gryczanej, musze koniecznie się za nią rozejrzeć :-) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń