Do góry

Dania główne Przepis na:

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym.

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1427 Ocena: 18420

Dodano:

Odsłon: 623

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym, podana z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i marynowanymi papryczkami czereśniowymi.

Składniki

  • biała kiełbasa 2 szt. (kiełbaski po 14 cm długie)
  • ziemniaki 4 szt.
  • chrzan 1 czubata łyżeczka
  • musztarda 1 łyżka
  • śmietana 30% do zabielenia
  • pasta rosołowa 1 łyżka (domowa)
  • mąka pszenna 3 łyżeczki do zagęszczenia sosu
  • ziele angielskie 4 szt.
  • liść laurowy 2-3 szt.
  • Sól
  • pieprz ziołowy do smaku
  • ogórek kiszony mały 2 szt.
  • marynowane papryczki czereśniowe
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sos:

    Gotujemy litr bulionu warzywnego z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodajemy 1 łyżkę chrzanu i 1 łyżkę musztardy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zagęszczamy sos mąką i zabielamy śmietaną 30%.

  2. Danie:

    Kiełbasę myjemy w zimnej wodzie, wkładamy do wody o temperaturze 75-80 stopni Celsjusza i parzymy w tej temperaturze 30 minut. W między czasie gotujemy ziemniaki. Podczas parzenia kiełbasy dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Sparzoną kiełbasę wkładamy pokrojone na połówki do sosu i gotujemy około 5 minut. Kiełbaski podajemy z ziemniakami, polane sosem, z ogórkiem kiszonym i marynowanymi papryczkami czereśniowymi.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń