Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisów na bigos jest tyle, ilu kucharzy. W tym przepisie postawiłem na prostotę, szybkość i jest to prawie dietetyczny bigos :-)
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 857
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5858
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9688
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 317
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 857
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5858
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9688
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 317
Składniki
Kapustę wrzucamy do gara razem z sokiem, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w talarki (czy tam jakoś :) ) marchewkę. Nastawiamy na średnim ogniu i gotujemy od tego momentu 2 godziny dorzucając kolejne składniki.
Kiełbasę kroimy w talarki, czy jak kto lubi. Ja przeważnie część kroję w talarki, część w półtalarki, a część w kostkę. Bo lubię urozmaicenie ;) Pokrojoną kiełbasę podsmażamy na połowie smalcu i wrzucamy do gara z kapustą i resztą.
Następnie kroimy piersi kurzęce w kostkę i podsmażamy na drugiej połowie smalcu i również wrzucamy do gara.
Po godzinie gotowania dorzucamy pokrojone pieczarki. Nie warto kroić ich zbyt drobno bo nie będzie ich potem czuć w bigosie :)
Ok. pół godziny przed końcem gotowania dolewamy przecier (lub koncentrat) i przyprawy.
Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Przede wszystkim trzeba zwrócić szczególną uwagę żeby kapusta była kiszona, a nie kwaszona. Jeśli używamy kapusty kwaszonej, to warto dodać opakowanie przyprawy do bigosu, żeby zabić ten paskudny smak ;) Bigos, jak to bigos, najlepszy jest po paru dniach i odgrzaniach :-) Ja zostawiam bigos do ostygnięcia i następnego dnia zagotowuję jeszcze raz i gorący wkładam do słoików i odwracam do góry dnem. Tak zawekowany w lodówce czy chłodnej piwnicy może postać nawet kilka miesięcy :-) W przepisie nie ma soli bo jest niezdrowa, a wystarczająco dużo jest jej w kiełbasie i kapuście ;-) Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)