Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos

Bigos

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1084

Dodano:

Odsłon: 3610

Bigos to wspaniałe danie wywodzące się z kuchni staropolskiej. Taki kilkudniowy jest najlepszy! :)

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 średniej wielkości białej kapusty
  • 1/2 kg wieprzowiny (u mnie łopatka)
  • 50 g suszonych grzybów (u mnie borowiki)
  • 1 cebula
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 opakowanie sosu pieczeniowego ciemnego
  • 4 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna jałowca (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy ok. 15 minut, następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
    Białą kapustę szatkujemy, myjemy i wrzucamy do dużego garnka.
    Kapustę kiszoną kroimy, ewentualnie odciskamy nadmiar soku i dodajemy do garnka.
    Kapusty zalewamy wodą, tak aby były nią przykryte. Dodajemy grzyby, ziele angielskie, listki laurowe oraz jałowiec. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Z ugotowanej już kapusty ewentualnie można odlać trochę wody.

  2. W tym czasie myjemy mięso, oczyszczamy z błon i tłuszczu i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę lub pióra, a czosnek w plasterki. Cebulę podsmażamy na maśle, następnie dodajemy mięso. Gdy mięso się zarumieni, wlewamy ok. 1/2 szklanki ciepłej wody i dusimy mięso pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu

  3. W rondelku przygotowujemy sos pieczeniowy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy je do kapusty. Dodajemy również koncentrat pomidorowy oraz przygotowany wcześniej sos i wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy. Gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut.

  4. Smacznego! :)

    P.S. Bigos najlepiej smakuje, gdy jest kilkukrotnie odgrzewany.
    Spokojnie możemy go również mrozić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń