Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos to wspaniałe danie wywodzące się z kuchni staropolskiej. Taki kilkudniowy jest najlepszy! :)
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 103
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 836
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 69
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 103
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 836
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 69
Składniki
Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy ok. 15 minut, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Białą kapustę szatkujemy, myjemy i wrzucamy do dużego garnka. Kapustę kiszoną kroimy, ewentualnie odciskamy nadmiar soku i dodajemy do garnka. Kapusty zalewamy wodą, tak aby były nią przykryte. Dodajemy grzyby, ziele angielskie, listki laurowe oraz jałowiec. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Z ugotowanej już kapusty ewentualnie można odlać trochę wody.
W tym czasie myjemy mięso, oczyszczamy z błon i tłuszczu i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę lub pióra, a czosnek w plasterki. Cebulę podsmażamy na maśle, następnie dodajemy mięso. Gdy mięso się zarumieni, wlewamy ok. 1/2 szklanki ciepłej wody i dusimy mięso pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu
W rondelku przygotowujemy sos pieczeniowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy je do kapusty. Dodajemy również koncentrat pomidorowy oraz przygotowany wcześniej sos i wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy. Gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut.
Smacznego! :) P.S. Bigos najlepiej smakuje, gdy jest kilkukrotnie odgrzewany. Spokojnie możemy go również mrozić.