Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
gotuje bigos jeden raz w roku, na 1 listopada, robię większą ilość, to czego nie zjemy, wkładam w słoiki i pasteryzuję, i chłodzie wytrzymuje 3-4 miesiące
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 194
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 31
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17426
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 194
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 31
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17426
Składniki
1. kapustę przełożyć do garnka, (jeśli jest bardzo kwaśna, należy odcisnąć ją z kwaśnicy), gotować aż będzie na pół miękka, odcedzić 2. wołowinę umyć, podsmażyć na smalcu, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością gorącej wody, dusić, 3. mięso wieprzowe umyć, pokroić, podsmażać partiami na rumiano, przełożyć do garnka z wołowiną, cebulę poddusić, dodać do mięsa, dodać 2-3 liście laurowe i łyżkę majeranku, posolić, dusić mięso na małym ogniu, gdy będzie w połowie miękkie przełożyć do garnka z kapustą, zrumienić boczek i kiełbasę, dodać do kapusty, dusić bigos na malutkim ogniu, grzyby namoczyć, w niewielkiej ilości wody, dodać do kapusty wraz z płynem, 4. zrobić zasmażkę z 1-2 łyżek mąki, dodać do bigosu, dalej gotować, często mieszając, żeby sie nie przypalił, wystudzić, 5. następnego dnia znowu zagotować bigos i już można się zajadać smacznego