Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
gotuje bigos jeden raz w roku, na 1 listopada, robię większą ilość, to czego nie zjemy, wkładam w słoiki i pasteryzuję, i chłodzie wytrzymuje 3-4 miesiące
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6767
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Składniki
1. kapustę przełożyć do garnka, (jeśli jest bardzo kwaśna, należy odcisnąć ją z kwaśnicy), gotować aż będzie na pół miękka, odcedzić 2. wołowinę umyć, podsmażyć na smalcu, przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością gorącej wody, dusić, 3. mięso wieprzowe umyć, pokroić, podsmażać partiami na rumiano, przełożyć do garnka z wołowiną, cebulę poddusić, dodać do mięsa, dodać 2-3 liście laurowe i łyżkę majeranku, posolić, dusić mięso na małym ogniu, gdy będzie w połowie miękkie przełożyć do garnka z kapustą, zrumienić boczek i kiełbasę, dodać do kapusty, dusić bigos na malutkim ogniu, grzyby namoczyć, w niewielkiej ilości wody, dodać do kapusty wraz z płynem, 4. zrobić zasmażkę z 1-2 łyżek mąki, dodać do bigosu, dalej gotować, często mieszając, żeby sie nie przypalił, wystudzić, 5. następnego dnia znowu zagotować bigos i już można się zajadać smacznego