Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos jak marzenie :) Na klasykę zawsze można liczyć ! Tym razem przepis na absolutnie udany bigos :) Jest kapusta...jest moc! Przepis na ten bigos 'wyszperałam' u Pana Marka Łebkowskiego, zmodyfikowałam go troszkę...Wy też możecie ;) Pięknie polecam! Nie czekaj dłużej i zobacz jak możesz, z powodzeniem, przyrządzić ten bigos w domu .
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1039
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5603
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8728
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18009
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1039
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5603
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8728
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18009
Składniki
Umytą i oczyszczoną golonkę oraz pokrojoną na większe kawałki karkówkę zalewamy około 1litrem wrzącej wody, dodajemy liście laurowe, warzywa i jedną cebulę, gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę - golonkę obieramy z mięsa, karkówkę kroimy na kawałki 2x2cm, marchew kroimy na kawałki. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa.
Kapustę lekko odciskamy z soku (sok zachowujemy), kroimy, zalewamy wywarem z gotowania golonki (wraz z liśćmi laurowymi), dodajemy ziele angielskie, kminek oraz jałowiec, dusimy na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.
Pozostałą cebulę kroimy w drobną kostkę.
Boczek i kiełbaski kroimy na kawałki.
Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy z pozostałą cebulą i dodajemy do kapusty wraz z karkówką, boczkiem, kiełbaskami i obranym mięsem z golonki, pokrojoną marchewką, podsmażonymi pieczarkami - dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę. Bigos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, dusimy 10 minut i podajemy. Smacznego :)