Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos cygański ani trochę nie przypomina tradycyjnego bigosu, który wszyscy znamy. Jest to danie jednogarnkowe, idealne na śniadanie, kolację, święta czy imprezę. Znakomite danie na chłodne dni, rozgrzewające. Przepis spisałam z zeszytu mojej mamy. Często gości na moim stole, naprawdę dobry!
Kotlety mielone po morawsku to ponoć specjał znany w rejonie Moraw od czasów...
Odsłon: 246
Nasze ciasto "Jaskiniowiec" to prawdziwa uczta dla miłośników słodkich deseró...
Odsłon: 34858
Placki z jogurtu greckiego to danie przygotowane z ciasta podobnego do naleśn...
Odsłon: 1549
Kotlety mielone po morawsku to ponoć specjał znany w rejonie Moraw od czasów...
Odsłon: 246
Nasze ciasto "Jaskiniowiec" to prawdziwa uczta dla miłośników słodkich deseró...
Odsłon: 34858
Placki z jogurtu greckiego to danie przygotowane z ciasta podobnego do naleśn...
Odsłon: 1549
Składniki
Klopsiki: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju na złoty kolor. Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, żółtka, doprawić solą i pieprzem według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ręce maczać w zimnej wodzie i formować małe klopsiki - 2 cm. Nie trzeba dodawać bułki tartej. Klopsiki smażyć jak zrazy.
Bigos: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki, dusić na ogniu do momentu, aż zmiękną. W momencie kiedy pieczarki są już gotowe dodać ogórki pokrojone w talarki oraz paprykę pokrojoną w paski. Całość dokładnie wymieszać, doprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą według uznania, dusić na wolnym ogniu do miękkości. Na koniec dodać przecier, keczup i klopsiki. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę gotować tak około 10-15 minut, podawać ciepłe. Smacznego!