Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos cygański ani trochę nie przypomina tradycyjnego bigosu, który wszyscy znamy. Jest to danie jednogarnkowe, idealne na śniadanie, kolację, święta czy imprezę. Znakomite danie na chłodne dni, rozgrzewające. Przepis spisałam z zeszytu mojej mamy. Często gości na moim stole, naprawdę dobry!
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 779
Dzisiaj postanowiłam przygotować deserki z galaretek, ubitej śmietany z masca...
Odsłon: 251
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 100
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 59
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Ch...
Odsłon: 779
Dzisiaj postanowiłam przygotować deserki z galaretek, ubitej śmietany z masca...
Odsłon: 251
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 100
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 59
Składniki
Klopsiki: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju na złoty kolor. Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, żółtka, doprawić solą i pieprzem według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ręce maczać w zimnej wodzie i formować małe klopsiki - 2 cm. Nie trzeba dodawać bułki tartej. Klopsiki smażyć jak zrazy.
Bigos: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki, dusić na ogniu do momentu, aż zmiękną. W momencie kiedy pieczarki są już gotowe dodać ogórki pokrojone w talarki oraz paprykę pokrojoną w paski. Całość dokładnie wymieszać, doprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą według uznania, dusić na wolnym ogniu do miękkości. Na koniec dodać przecier, keczup i klopsiki. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę gotować tak około 10-15 minut, podawać ciepłe. Smacznego!