Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos cygański ani trochę nie przypomina tradycyjnego bigosu, który wszyscy znamy. Jest to danie jednogarnkowe, idealne na śniadanie, kolację, święta czy imprezę. Znakomite danie na chłodne dni, rozgrzewające. Przepis spisałam z zeszytu mojej mamy. Często gości na moim stole, naprawdę dobry!
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4295
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74354
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4295
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74354
Składniki
Klopsiki: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju na złoty kolor. Mięso włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, żółtka, doprawić solą i pieprzem według uznania. Wszystko dokładnie wymieszać. Ręce maczać w zimnej wodzie i formować małe klopsiki - 2 cm. Nie trzeba dodawać bułki tartej. Klopsiki smażyć jak zrazy.
Bigos: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać pokrojone w plastry pieczarki, dusić na ogniu do momentu, aż zmiękną. W momencie kiedy pieczarki są już gotowe dodać ogórki pokrojone w talarki oraz paprykę pokrojoną w paski. Całość dokładnie wymieszać, doprawić ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą według uznania, dusić na wolnym ogniu do miękkości. Na koniec dodać przecier, keczup i klopsiki. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę gotować tak około 10-15 minut, podawać ciepłe. Smacznego!