Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hmm... Szczerze sobie odpowiedzmy ; kto nie lubi dobrego , domowego bigosu ?? .
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 27
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 124
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 105
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 100
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 27
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 124
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 105
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 100
Składniki
Mięso kroimy w kostkę jak na gulasz posypujemy przyprawa do mięsa , papryką , gałka muszkatołowa polewamy odrobina oleju , dokładnie mieszamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu do przegryzienia .
Po upływie tego czasu dokładamy margarynę ( polecam Palmę z murzynkiem ) i obsmażymy do stracenia surowości mięsa , następnie przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości ( możemy podlać niewielką ilości wody ) . Boczek kroimy w drobne paseczki lub jak wolimy w grubszą kostkę i smażymy do wytopienia się tłuszczu następnie dokładamy smalec oraz obraną ze skóry i pokrojoną w pół talarki kiełbasę . Smażymy około 15 minut . Gotową mieszankę boczku i kiełbasy przekładamy do naszego miękkiego mięsa i delikatnie mieszamy .
Jeżeli mamy pieczarki to kroimy w pół talarki i podsmażamy na maśle do odparowania wody . Jeżeli grzyby to na początku moczymy je w wodzie następnie gotujemy do miękkości . Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie z odrobiną soli do lekkiej miękkości ( tak by była jeszcze pod zębem lekko twarda ) i dokładnie odcedzamy . Kapustę kiszona ( płuczemy jeżeli mamy kwaśna ) gotujemy około 20 minut i delikatnie odcedzamy ( tak by zostało nam trochę wody ) .
Mięsiwo , pieczarki i oby dwa rodzaje kapusty przekładamy do jednego garnka z grubym dnem . Dodajemy passatę ( jeżeli nie lubimy czosnku możemy użyć czystej ) oraz przecier pomidorowy dokładamy do niego ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy i duża ilość majeranku oraz resztę przypraw
Dokładnie mieszamy i prażymy około 20 minut cały czas dokładnie mieszamy ( wybierając od samego dna by się nam nie przypalił ) . Wyłączamy bigos i pozostawiany na około 6 godziny do całkowitego wystygnięcia i po tym czasie ponownie prażymy tak samo jak za pierwszym razem . Możemy ponownie doprawić . Gotowy bigos najlepszy jest na następny dzień .