Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niewiele osób wie, że przygotowanie bigosu nie musi oznaczać długiego stania przy garnku i pilnowania czy danie się nie przypala. Piekąc bigos w piekarniku lub prodiżu pozbawiasz swojej kuchni charakterystycznego zapachu gotowanej kapusty, a tak wykonana potrawa nabiera mocy i aromatu. Do przygotowania bigosu możesz użyć resztek pieczonego mięsa z obiadu i tracących wilgoć wędlin.
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 12143
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 110
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 730
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 8800
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 79
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 12143
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 110
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 730
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 8800
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 79
Składniki
Namocz suszone grzyby w szklance letniej wody i zostaw na kilka godzin, a najlepiej na noc. Następnie wyjmij, zachowaj wodę i pokrój grzyby w paseczki. Nie musisz ich gotować.
Surowe mięso pokrój w nieduże kawałki, oprósz solą, słodką papryką i podsmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zalej szklanką wody i duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Kiełbasę pokrój w półplasterki lub kostkę, obierz cebulę i drobno posiekaj. Podsmaż cebulę, aż zacznie być błyszcząca, a następnie dodaj kiełbasę i trzymaj na ogniu 1-2 minuty. Pokrój kapustę na mniejsze części. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją dodatkowo przepłukać przed pracą. Wymieszaj kapustę z kiełbasą, cebulką, ugotowanym mięsem, grzybami, koncentratem pomidorowym i przyprawami.
Przygotuj brytfankę (na 2,5-3 kg) lub naczynie żaroodporne i wyłóż bigos. Podlej wodą z moczenia grzybów lub bulionem i przykryj pokrywę. Wstaw bigos do piekarnika ustawionego na temperaturę 170°C (opcja góra-dół) i piecz ok. 2 godz. W połowie pieczenia możesz ostrożnie przemieszać bigos.
Zaraz po upieczeniu bigos nadaje się do jedzenia, ale jeśli zostawisz go do ostygnięcia i podgrzejesz drugiego dnia, będzie jeszcze smaczniejszy.