Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos po cygańsku to niezwykle sycące danie, w którym znajduje się wszystko: kapusta, moc warzyw, pożywne klopsiki. Dużą zaletą tego dania jest to, że możesz do niego dodać niemal wszystko, co masz w lodówce. W końcu to bigos!
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 43
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 89
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 210
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 43
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 89
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 210
Składniki
Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj.
Z kapusty zdejmij wierzchnie liście i wykrój rdzeń. Drobno ją poszatkuj. Kapustę kiszoną z kolei przelej zimną wodą i odciśnij.
W dużym garnku rozgrzej olej. Smaż cebulę przez ok. 2 minuty, a następnie dodaj oba rodzaje kapusty. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 7 minut.
Dodaj pomidory, passatę pomidorową i bulion. Gotuj wszystko razem do miękkości warzyw.
Kalafior oczyść i podziel na mniejsze różyczki. Dodaj go do pozostałych składników razem z kaparami i wymieszaj. Całość dopraw do smaku.
Przygotuj klopsiki. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu i ostudź. Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformuj kulki o średnicy ok. 2-3 cm. Podsmaż je na rozgrzanej patelni do zezłocenia z obu stron.
Złóż danie. Do dużej naczynia żaroodpornego przełóż 2/3 kapusty z warzywami. Na to porozkładaj równomiernie klopsiki i przykryj je pozostałą mieszanką warzywną.
Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza. Piecz danie przez 40 minut lub do momentu zrumienienia wierzchu. Zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut. Bigos po cygańsku podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.