Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 155
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 155
Składniki
Pokroić kapustę kiszoną na drobniejsze kawałki i przepłukać wodą jednorazowo. 2 kostki bulionu zalać wrzątkiem, następnie gotowym wywarem zalać kapustę kiszoną w dużym garnku na tyle wysoko, aby bulion przykrywał kapustę. Dodajemy jeszcze kwaśne jabłko obrane ze skórki z wyciętym środkiem i wędzone kości. Całość wstawiamy na ogień, mieszamy.
Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w kostkę i każde z nich przysmażamy (osobno jeśli się nie mieści) na patelni z cebulką na smalcu. Cebulę wrzucamy po tym jak woda z mięsa odparuje. Po zeszkleniu się cebulki całość wrzucamy do garnka z gotującą się kapustą. Następnie kroimy grzybki uprzednio zamoczone w wodzie do zmiękczenia. Wodę po grzybkach również dodajemy do garnka z kapustą. Dodajemy również wędzoną śliwkę. Całość gotujemy ok. 40 minut.
Czas na przyprawy. Po wyciągnięciu wędzonych kości do garnka z gotującym się bigosem dodajemy: przyprawę do bigosu, majeranek, miód, wino, pieprz, czosnek, musztardę, liście laurowe, ziele angielskie. Całość dobrze mieszamy i jeszcze na sam koniec po 30 minutach gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy aż mięso będzie miękkie.