Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos świąteczny przygotowuję zawsze wcześniej , aby leżakował i dobrze przegryzły się smaki. Poza tym jak mówiły nasze babcie i mamy czym starszy bigos tym lepszy. Polecam
garnek, patelnia, nóż, deska do krojenia, łyżka drewniana,
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5315
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29641
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 211
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19265
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 947
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5315
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29641
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 211
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19265
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 947
Składniki
Grzyby suszone namoczyć w ciepłej wodzie około 3 godzin po czym odsączyć na sitku. Kapustę białą oczyścić z brzydkich liści, pokroić na ćwiartki i poszatkować. Włożyć do garnka , zalać wodą tak by kapusta była zakryta. Doprowadzić do zagotowania i gotować na średnim ogniu około 20 - 30 minut. ( tak by nie była za miękka). Kapustę kiszoną jeżeli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, odcisnąć i można poszatkować jeżeli jest zbyt długa. Dodać do kapusty białej, dodać namoczone i odsączone grzyby , liście laurowe i ziele angielskie. Opłukane i osuszone mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, po podsmażeniu dodać do kapusty. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w pół plastry kiełbasę. Zawartość patelni również dodać do kapusty. Doprawić do smaku pieprzem mielonym i solą oraz słodką i ostrą papryką. Gotować na średnim ogniu około 1, 5 - 2 godzin. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy wymieszać. Tak przygotowany bigos najlepiej smakuje po 2 - 3 dniach. Smacznego
Bigos gotowy do spożycia.