Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos świąteczny przygotowuję zawsze wcześniej , aby leżakował i dobrze przegryzły się smaki. Poza tym jak mówiły nasze babcie i mamy czym starszy bigos tym lepszy. Polecam
garnek, patelnia, nóż, deska do krojenia, łyżka drewniana,
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4532
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326986
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12183
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4532
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326986
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12183
Składniki
Grzyby suszone namoczyć w ciepłej wodzie około 3 godzin po czym odsączyć na sitku. Kapustę białą oczyścić z brzydkich liści, pokroić na ćwiartki i poszatkować. Włożyć do garnka , zalać wodą tak by kapusta była zakryta. Doprowadzić do zagotowania i gotować na średnim ogniu około 20 - 30 minut. ( tak by nie była za miękka). Kapustę kiszoną jeżeli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, odcisnąć i można poszatkować jeżeli jest zbyt długa. Dodać do kapusty białej, dodać namoczone i odsączone grzyby , liście laurowe i ziele angielskie. Opłukane i osuszone mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, po podsmażeniu dodać do kapusty. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w pół plastry kiełbasę. Zawartość patelni również dodać do kapusty. Doprawić do smaku pieprzem mielonym i solą oraz słodką i ostrą papryką. Gotować na średnim ogniu około 1, 5 - 2 godzin. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy wymieszać. Tak przygotowany bigos najlepiej smakuje po 2 - 3 dniach. Smacznego
Bigos gotowy do spożycia.