Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z białej kapusty

Bigos z białej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 17981

Dodano:

Odsłon: 648

Kolejna wersja bigosu. Ciągle odkrywam.

Składniki

  • 1 średniej wielkości główka kapusty
  • 500 g karkówki
  • 400 g wędzonego boczku ( tradycyjnego bez solanki )
  • pętko kiełbasy
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • sól
  • kilka suszonych prawdziwków
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Marynata : olej rzepakowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • sól
  • pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bigos z białej kapusty

Przygotowanie


  1. Karkówkę zamarynowałem kilka godzin. Upiekłem z brytfance pod przykryciem ok. półtora godziny w temperaturze 180 stopni C, Pod koniec pieczenia zdjąłem pokrywę.
    Kapustę umyłem, usunąłem uszkodzone liście z wierzchu, poszatkowałem dość grubo. Poszatkowaną kapustę umyłem i przecedziłem przez duże sito. Pokroiłem boczek w kostkę i smażyłem na małym ogniu z łyżką smalcu.
    Mieszałem od czasu do czasu, by zarumienił się równomiernie ze wszystkich stron. Pokroiłem cebulę w kostkę i szalotki w talarki, dodałem do boczku. Smażyłem do czasu, aż cebula ładnie się zeszkliła.
    Przygotowałem garnek na kapustę. Wlałem trochę wody na dno (ok.2 szklanki) wrzuciłem do niego kapustę, dodałem zawartość patelni odsączając tłuszcz. Upieczoną karkówkę pokroiłem na kawałki, a kiełbasę w plasterki. Również dodałem do kapusty. Zagotowałem.
    Dodałem do kapusty koncentrat pomidorowy, pokrojone namoczone wcześniej prawdziwki ( wraz z wodą z moczenia ), sól, pieprz, ziele, listki laurowe, cukier. Gotowałem, aż kapusta zrobiła się miękka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 06 sierpnia 2019 bigos z bialej kapusty w polaczeniu z typowymi dla niego skladnikami ma taki pewien rodzaj slodyczy, który nadaje mu zupelnie inny smak. Ja bardzo lubie taka wersje. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 05 sierpnia 2019 Apetyczny:)U mnie zawsze bigos wychodzi inaczej choćbym dodawała te same składniki i w takich samych ilościach sam i aromat jest zawsze inny:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 05 sierpnia 2019 Pycha <3 Trafiłeś z mięsem! Świetne są, naturalne! Wpadniemy tam nie jeden raz!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń