Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos z cukinii to niezwykle lekkie, orzeźwiające i niskokaloryczne danie, idealna na gorące, letnie dni. Możesz go podać jako samodzielny obiad wegetariański, ale także jako aromatyczną kolację. Doskonale sprawdzi się na grillu ze znajomymi, będąc zdrowym dodatkiem do smażonych i tłustych mięs, przypominającym nieco leczo z kabaczka. Spróbuj podać także ten bigos na grzankach jako przystawkę! Całość jest daniem o niskiej kaloryczności, bardzo bogatym w błonnik, witaminy i minerały. Sprawdzi się także u osób na diecie redukcyjnej!
Zbyt wodnisty bigos wynika z naturalnej zawartości wody w cukinii i pomidorach. Aby zredukować płyn, gotuj bigos bez przykrycia przez dłuższy czas, nawet przez około 30 minut w razie potrzeby, aby nadmiar wody odparował. Możesz też zwiększyć ogień pod koniec gotowania. W przypadku bardzo młodych warzyw stosuje się też sztuczkę z posypaniem ich niewielką ilością soli i odstawieniem na ok. 10 minut. Po tym czasie należy je odcisnąć z wody i przełożyć do garnka; zminimalizuje to też ryzyko goryczy. Nie używaj mrożonej cukinii czy pomidorów, gdyż te zawierają zbyt dużo płynu.
Przepis sugeruje użycie pomidorów z puszki, głównie dlatego że są one ogólnie dostępne przez cały rok, a ich zastosowanie jest proste. Jednak w sezonie możesz użyć również świeżych warzyw odmiany malinowej lub rzymskiej, dzięki czemu danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Użyj około 400-500 g świeżych pomidorów, sparz je, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Jeśli chcesz wzbogacić danie o białko, możesz dodać składniki wegetariańskie lub dołożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę drobiową. Podsmaż ją delikatnie razem z cebulą i czosnkiem, do lekkiego przyrumienienia. W wersji wegetariańskiej dodaj do bigosu ciecierzycę, soczewicę, białą fasolę lub tofu. Świetnie sprawdzą się też kawałki sera feta posypane na wierzchu po ugotowaniu, razem z pokruszonymi orzechami włoskimi.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4250
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11592
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6625
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5525
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13709
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4250
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11592
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6625
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5525
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13709
Składniki
Cukinie umyj i odetnij końcówki. Pokrój je w plasterki, a następnie w słupki. Marchewkę umyj i obierz, a następnie także pokrój w słupki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Bazylię drobno posiekaj.
Wszystkie składniki bigosu z cukinii umieść w dużym garnku. Doprowadź bigos z cukinii do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz go do średniego i gotuj bez przykrycia przez ok. 30 minut. Co jakiś czas mieszaj, kontrolując ilość wody i w razie potrzeby dolewając jej niewielką ilość. Bigos podawaj jako samodzielne danie obiadowe z dodatkiem chleba. Świetnie sprawdzi się także na grzankach lub grillowanym pieczywie.