Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos z cukinii to niesamowicie proste i aromatyczne danie, które jest idealne na letnie upały. Zawiera same warzywa – te, które kojarzą się ze słońcem i słodyczą. Przeważa jednak cukinia, która z pewnością jest królową tego sezonu. Dzięki niej całość jest delikatna, ale bardzo charakterystyczna w smaku. Świetnie komponuje się z pomidorami. Jeśli masz świeże pomidory, możesz także je dodać, zamiast tych z puszki. Danie będzie jeszcze lepsze. Bigos z cukinii jest inspirowany kuchnią włoską, gdzie wystarczy dodać zaledwie kilka składników w odpowiednich proporcjach, by otrzymać przepis na niezwykle smaczne i aromatyczne danie.
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 751
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i...
Odsłon: 72
Dyniowe rogaliki to idealna przekąska na chłodniejsze dni. Kruche, delikatnie...
Odsłon: 6520
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 751
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i...
Odsłon: 72
Dyniowe rogaliki to idealna przekąska na chłodniejsze dni. Kruche, delikatnie...
Odsłon: 6520
Składniki
Cukinie umyj i odetnij końcówki. Pokrój je w plasterki, a następnie w słupki. Marchewkę umyj i obierz, a następnie także pokrój w słupki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Bazylię drobno posiekaj.
Wszystkie składniki bigosu z cukinii umieść w dużym garnku. Doprowadź bigos z cukinii do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz go do średniego i gotuj bez przykrycia przez ok. 30 minut. Co jakiś czas mieszaj, kontrolując ilość wody i w razie potrzeby dolewając jej niewielką ilość. Bigos podawaj jako samodzielne danie obiadowe z dodatkiem chleba. Świetnie sprawdzi się także na grzankach lub grillowanym pieczywie.