Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polska kuchnia wciąż może nas zaskakiwać. Czy wiedzieliście, że można przygotować bigos z karpia? Teraz być może już zapomniany, jednak w latach 60. niejedna gospodyni serwowała go chociażby na świątecznym stole. Smaczna i ciekawa propozycja, która wielu osobom odczaruje tę rybę. A co jeśli nie przepadasz za karpiem? Do przygotowania tej potrawy równie dobrze można wykorzystać inne gatunki ryb np. dorsza, suma lub lina.
Składniki
Filety z ryby pokroić w kostkę o szerokości około 1,5 cm.
Suszone grzyby zagotuj do momentu aż zmiękną, a następnie odcedź i pokrój w cienkie paseczki. Zachowaj wodę, w której gotowały się grzyby.
Kapustę obierz i cienko poszatkuj. Zalej 250 ml bulionu. Dodaj grzyby razem z wodą, w której się gotowały. C
Cebulę pokrój w półplasterki. Dodaj do kapusty i całość zagotuj na niewielkim ogniu do momentu aż kapusta zmięknie.
Rybę posól, oprósz mąką i pieprzem. Obsmaż szybko na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Na słoninie przygotuj zasmażkę.
Zasmażkę oraz obsmażoną rybę dodaj do kapusty. Duś około 15 minut.
Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj razem z koncentratem pomidorowym do kapusty. Dopraw bigos z karpia solą, cukrem, pieprzem i octem. Gotuj przez kilka minut.
Ciepły bigos z karpia przełóż na duży półmisek i natychmiast podawaj. Źródło: "Kuchnia polska" praca zbiorowa pod redakcją Dr. Stanisława Bergera