Do góry

Dania główne Przepis na:

bigos z kiszonej czerwonej kapusty

bigos z kiszonej czerwonej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 1469

Dodano:

Odsłon: 1190

Aromatyczny i treściwy, bigos przez duże "B"

Składniki

  • kiszona czerwona kapusta - 2 kg
  • czerwona cebula - 2 szt
  • pręga wołowa - 600 g
  • kiełbasa myśliwska - 4 szt
  • czerwone wytrawne wino - 250 ml
  • suszone grzyby - 40 g
  • wędzone śliwki - 150 g
  • liście laurowe - 4-5 szt
  • ziele angielskie - kilka kulek
  • jałowiec - kilka kulek
  • woda - 0,5 litra
  • gęsi smalec - 2 łyżki
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
bigos z kiszonej czerwonej kapusty

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie.
    Wołowinę pokroić w kostkę wielkości mniej więcej 2x2 cm. W dużym garnku rozgrzać łyżkę gęsiego smalcu, wrzucić mięso, smażyć do zrumienienia.

  2. Następnie do garnka wlać wino i dusić do odparowania alkoholu. Dodać kiszoną czerwoną kapustę i grzyby wraz z wodą z namaczania. Wymieszać, wsypać śliwki i wszystkie przyprawy. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, wlać około 0,5 litra wody.

  3. Gotować na bardzo małym ogniu przez kilka godzin, aż kapusta i mięso będą miękkie.

  4. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na pozostałej łyżce smalcu, dodać do bigosu, gotować kolejne pół godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń