Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczny i treściwy, bigos przez duże "B"
Składniki
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Wołowinę pokroić w kostkę wielkości mniej więcej 2x2 cm. W dużym garnku rozgrzać łyżkę gęsiego smalcu, wrzucić mięso, smażyć do zrumienienia.
Następnie do garnka wlać wino i dusić do odparowania alkoholu. Dodać kiszoną czerwoną kapustę i grzyby wraz z wodą z namaczania. Wymieszać, wsypać śliwki i wszystkie przyprawy. Dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, wlać około 0,5 litra wody.
Gotować na bardzo małym ogniu przez kilka godzin, aż kapusta i mięso będą miękkie.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na pozostałej łyżce smalcu, dodać do bigosu, gotować kolejne pół godziny.