Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serdecznie witam i zapraszam na przepyszne danie z młodej kapusty, nie jest to może tradycyjny bigos ale wydaje mi się, że można go tak śmiało nazwać. A więc polecam przygotować bigosik z młodej kapusty bo jest pyszny, szczególnie odgrzewany gdy przejdzie smakiem.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3694
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 2037
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 770
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 60
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 3694
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 2037
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 770
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 60
Składniki
Kapustę obieram z wierzchnich liści, szatkuję i przekładam do garnka o pojemności około 5 litrów. Kiełbasę kroję w półplasterki i daję do osobnej miseczki. Z boczku odcinam skórę, kroję w kostkę i daję do osobnej miseczki. Cebulę kroję w drobna kostkę, pieczarki kroję w półplasterki, koperek drobno kroję, jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach.
Gotowanie bigosu: Do kapusty przed gotowaniem dodaję sól, kminek, listki laurowe, ziele angielskie, wodę, garnek stawiam na kuchence i gotuję pod przykryciem. W tym czasie na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam pieczarki przez około 5-6 minut. Następnie dodaję pieczarki do kapusty, dodaję również jabłka, mieszam i nadal gotuję pod przykryciem. A na patelni podsmażam boczek przez około 3 minuty (jeżeli mamy boczek z małą ilością tłuszczu to należy dodać troszkę oleju), następnie dodaję cebulę i jeszcze smażę około 3 minut. Na koniec dodaję kiełbasę i całość jeszcze smażę około 5 minut. Zawartość patelni dodaję do kapusty, dodaję koncentrat pomidorowy, doprawiam pieprzem, solą, lubczykiem, mieszam i jeszcze gotuję około 5 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam, na koniec dodaję koperek – bigos jest gotowy.
Dodam jeszcze, że jak to bywa z takimi daniami najlepiej smakują po odgrzaniu, gdy wszystkie składniki przejdą smakiem, więc polecam przygotować to danie wcześniej i przed podaniem odgrzać, w rondelku lu na patelni. Bigos z młodej kapusty jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa