Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Możecie sobie mówić co chcecie że to nie bigos tylko kapusta z dodatkami. Ja jednak uważam że jest to bigos tylko wersja z kiełbasą i z tym co miałam w lodówce, jestem zdania że jedzenia się nie wyrzuca po za tym w domu byłam uczona ugotować z niczego coś i tak właśnie robię nieważne z czego aby się najeść i żeby to smakowało.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22648
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14991
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4764
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44868
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 729
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22648
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14991
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4764
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44868
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 729
Składniki
Do wyższego garnka wlać pół litra wody przegotowanej ochłodzonej, dodać kapustę ( jeśli ktoś nie lubi mocno kwaśnej wystarczy ją opłukać w wodzie ze dwa, trzy razy. My lubimy bardzo kwaśną ). Kapustę pogotować do czasu wyparowania połowy wody. Następnie dodać liście laurowe, ziela angielskie oraz smalec ze skwarkami i nadal gotować na średnim ogniu.
W międzyczasie gdy kapusta się gotuje boczek i szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć całość na patelni. Podsmażony boczek z szynką dodać do gotującej się kapusty i całość gotować do czasu aż kapusta będzie miękka.
Jak już kapusta jest całkowicie miękka, z kiełbasy zdjąć skórkę pokroić ją w półplasterki i dodać do gotującej się kapusty, zamieszać chwilę pogotować. Następnie dodać majeranek i jeszcze chwilę pogotować na małym ogniu.
Gdy już całość się dość czasu pogotowało dodać dwa koncentraty pomidorowe oraz cukier dla lepszego smaku. Doprawić według swego smaku przyprawą z solą ( ja dużo nie soliłam ponieważ boczek, szynka i kiełbasa są na tyle słone że za bardzo solić nie ma co ). Całość jeszcze chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.
Ugotowany bigos podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno, posypanymi świeżym koperkiem. Taki bigos można również zajadać z chlebem lub bułka kto jak woli. Po zjedzeniu obiadu myślałam że coś zostanie aby sobie ze słoik zawekować a tu niespodzianka tak im posmakował że zjedli cały, ale to chyba o czymś świadczy.