Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty.

Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1648 Ocena: 24318

Dodano:

Odsłon: 734

Bigos gotowany z mieszanych kapust, świeżej i kiszonej kapusty. Gotowany 3 dni, większą część bigosu za pasteryzowano w słoikach.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty.

Przygotowanie

  1. Pierwszy dzień gotowania:

    Do garnka wkładamy poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, domową pastę rosołową, natkę pietruszki, lubczyk, łodyżki z naci i wlewamy 1 litr wody. Całość gotujemy 2 godziny na małym ogniu. Podczas gotowania kilkakrotnie mieszamy. Po dwugodzinnym gotowaniu wyjmujemy łodyżki z naci. Po południu zagotowujemy i gotujemy godzinę.

  2. Drugi dzień gotowania:

    Z rana zagotowujemy kapustę, dodajemy pokrojone pieczarki, pokrojone w kostkę mięso, gotujemy 1 godzinę. Po południu ponownie zagotowujemy, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i gotujemy kolejną godzinę.

  3. Trzeci dzień gotowania:

    Poranne gotowanie też wynosi 60 minut. Po 60 minutach gotowania dodajemy odciśniętą z soku kiszoną kapustę. Po dodaniu gotujemy ponownie godzinę. W gotowaniu po południowym dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku i gotujemy ponownie godzinę. Po czasie gotowania możemy gorący bigos przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików i za pasteryzować większą jego część a pozostały bigos podać z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami.

  4. Możemy część bigosu za pasteryzować do słoików.

    Smacznego!!!


    Czas gotowania liczymy od momentu zagotowania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń