Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos gotowany z mieszanych kapust, świeżej i kiszonej kapusty. Gotowany 3 dni, większą część bigosu za pasteryzowano w słoikach.
Przepyszny obiad na lato!
Odsłon: 39
Bardzo lubię kotlety mielone i często szukam pomysłu, by je urozmaicić. Poniż...
Odsłon: 56
Ciasteczka są szybkie i łatwe do przygotowania. Są przy tym bardzo pyszne.
Odsłon: 57
Bardzo lubię makaron, dlatego eksperymentuję z różnymi jego rodzajami i dodat...
Odsłon: 69
Przepyszny obiad na lato!
Odsłon: 39
Bardzo lubię kotlety mielone i często szukam pomysłu, by je urozmaicić. Poniż...
Odsłon: 56
Ciasteczka są szybkie i łatwe do przygotowania. Są przy tym bardzo pyszne.
Odsłon: 57
Bardzo lubię makaron, dlatego eksperymentuję z różnymi jego rodzajami i dodat...
Odsłon: 69
Składniki
Pierwszy dzień gotowania: Do garnka wkładamy poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, domową pastę rosołową, natkę pietruszki, lubczyk, łodyżki z naci i wlewamy 1 litr wody. Całość gotujemy 2 godziny na małym ogniu. Podczas gotowania kilkakrotnie mieszamy. Po dwugodzinnym gotowaniu wyjmujemy łodyżki z naci. Po południu zagotowujemy i gotujemy godzinę.
Drugi dzień gotowania: Z rana zagotowujemy kapustę, dodajemy pokrojone pieczarki, pokrojone w kostkę mięso, gotujemy 1 godzinę. Po południu ponownie zagotowujemy, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i gotujemy kolejną godzinę.
Trzeci dzień gotowania: Poranne gotowanie też wynosi 60 minut. Po 60 minutach gotowania dodajemy odciśniętą z soku kiszoną kapustę. Po dodaniu gotujemy ponownie godzinę. W gotowaniu po południowym dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku i gotujemy ponownie godzinę. Po czasie gotowania możemy gorący bigos przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików i za pasteryzować większą jego część a pozostały bigos podać z pieczywem lub ugotowanymi ziemniakami.
Możemy część bigosu za pasteryzować do słoików. Smacznego!!! Czas gotowania liczymy od momentu zagotowania.