Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos ze słodkiej kapusty.

Bigos ze słodkiej kapusty.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1068 Ocena: 21934

Dodano:

Odsłon: 1665

Przepisów na bigosy jest multum,każdy jest smaczny. Tym razem polecam Wam bigos ze słodkiej kapusty,delikatny ,pachnący leśnymi grzybami,a im dłużej go podgrzewamy tym jest smaczniejszy.Najlepszy gdy widać dno garnka:)

Składniki

  • 3kg białej uszatkowanej kapusty
  • 600g drobiowa kiełbasa np.Morliny
  • 400g kiełbasa śląska
  • 200g boczek wędzony
  • 700g wołowe z kością
  • 4 garści grzybów mieszanych suszonych
  • 200g karczek pieczony
  • ziele angielskie 8 szt. 5 liści laurowych ,100g śliwki suszone
  • 2 torebki kminku,4 cebule ,200g smalec ,
  • 700g utartej marchewki ,mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • szklanka czerwonego wina półsłodkiego
  • 2 -3 kopiate łyżki mąki pszennej do zasmażki
  • sól,pieprz maggi
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bigos ze słodkiej kapusty.

Przygotowanie

  1. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na łyżce smalcu.
    Kapustę uszatkowaną dać do dużego garnka.
    Dodać mięso wołowe suszone grzybki ,śliwki , startą marchew,kminki,ziele,liście laurowe,podlać do połowy wodą i gotowac około 2 godz.


    Osobno na patelni podsmażyć na smalcu pokrojone w półtalarki kiełbasy,pokrojony w kostkę boczek i karczek.
    Kiedy wędliny są już podsmażone dodać do bigosu i dalej gotowac.

    Mięso wołowe wyjąc i pokroić na części,dać spowrotem do bigosu.
    Po kilku godzinach gotowania,kiedy wszystko jest miękkie dodać koncentrat pomidorowy ,sól ,pieprz i zasmażkę zrobioną na reszcie smalcu.
    Na koniec wlać wino,dokładnie wymieszać i zagotować .


    Smacznego.!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 listopada Super, ale bym taką michę teraz chapnął ;p
Wszyscy wspominają tu, o kminku i chyba choć jest na rzeczy, bo u mnie dziewczyny te starsze i te młodsze, jak go widzą, to nie jedzą hehehe. Najlepsze jest to zdrapywanie z chleba, a ja daję do wszystkiego ;)
Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 24 listopada Zjadloby sie chetnie! no i kminek przy dlugim gotowaniu nie wyroznia sie smakiem :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 23 listopada Na bogato, naprawdę super ! :-)

U mnie kminek odpada...
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń