Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młoda kapusta duszona z ulubioną kiełbasą, boczkiem wędzonym i pieczarkami to szybkie danie jednogarnkowe w sam raz na dobrą kolację. Przygotowuje się je w niecałą godzinę. Smakuje jak dobry bigos.
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 325
Lekki jogurtowy deser z galaretką i musli. Pyszny i słodki. Szybki do zrobien...
Odsłon: 325
Składniki
Kapustę szatkujemy niezbyt drobno. Pieczarki kroimy w plastry.
Na dużej patelni wytapiamy boczek pokrojony w kostkę. Dorzucamy do niego kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Kroimy w kostkę cebulę i dajemy na patelnię. Wszystko smażymy do zeszklenia cebuli. Dokładamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki i pieczarki. Smażymy całość jeszcze chwilę uważając, aby nie przypalić czosnku.
Na koniec łączymy całe dobro z patelni z poszatkowaną kapustą. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól. Przyprawiamy papryką w proszku, pieprzem, pieprzem ziołowym i maggi. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
Wlewamy bulion lub wodę. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy bigosik do miękkiej kapusty. Ponieważ młoda kapusta jest bardzo delikatna, wystarczy 10-15 minut.
Na koniec łączymy mąkę z miękkim masłem, dokładnie rozcieramy zaklepkę i zagęszczamy bigosik. Przyprawiamy jeszcze kapustę cukrem i octem lub sokiem z cytryny. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Bigosik z młodej kapusty gotowy!