Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biryani czyli wszystko co najlepsze w kuchni indyjskiej. Soczyste kawałki marynowanego kurczaka, ryż basmati i całe mnóstwo aromatycznych przypraw ....... Przepis tylko z pozoru wydaje się skomplikowany
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85261
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2557
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9995
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4009
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7120
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85261
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2557
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9995
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4009
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7120
Składniki
Wymieszać wszystkie składniki marynaty, natrzeć kurczaka, zostawić w lodówce na kilka godzin lub całą noc.
Na dużej patelni rozgrzać olej i klarowane masło. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na tłuszcz i smażyć, aż się zrumieni. Następnie dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce o najmniejszych oczkach imbir, podsmażać razem przez kolejne dwie minuty.
Dodać kawałki kurczaka, smażyć przez kilka minut, aż zmieni kolor. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora, posiekane zielone chili i suszone śliwki. Wlać około pół szklanki wody i gotować na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około pół godziny.
Ryż ugotować w dużej ilości lekko osolonej wody, odcedzić.
Dno garnka o grubym dnie lekko posmarować olejem, wyłożyć połowę ryżu, posypać połową przyprawy garam masala. Na warstwie ryżu położyć kurczaka, przykryć pozostałym ryżem, posypać resztą garam masala, skropić wodą szafranową. Posypać listkami kolendry, na wierzchu ułożyć plasterki cytryny.
Garnek przykryć folią aluminiową, a następnie pokrywką i gotować na najmniejszym ogniu przez 20 minut. Wyłączyć, zostawić pod przykryciem przez następne 10 minut. Biryani podałam z ogórkową raitą.