Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z jabłkami i bezą jest bardzo delikatny, puszysty oraz pełen aromatów. Wyczuwalna jest tu wanilia oraz cynamon. Ciasto jest też lekkie jak chmurka, a kiedy się piecze, zapach unosi się w całym domu.
Tortownica 24 cm
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8727
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1287
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10344
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4692
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 772
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8727
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1287
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10344
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4692
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 772
Składniki
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym aż powstanie jasna, puszysta masa. Powinno powstać coś w stylu puszystego kogla mogla.
Do drugiej miski przesiej mąkę. Zalej ją wrzącą wodą, po chwili dodaj mleko i wymieszaj wszystkie składniki. Kiedy masa zrobi się jednolita, dodaj masło, żółtka utarte z cukrem pudrem oraz proszek do pieczenia. Całość ubij na gładką masę bez grudek.
Tortownicę o średnicy ok. 24 cm bardzo dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż ciasto, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 160°C przez około 30 minut, aż wierzch lekko się zrumieni. Wyciągnij i odstaw do wystudzenia.
W tym czasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Skrop sokiem z cytryny i oprósz delikatnie cynamonem, dzięki czemu owoce nie ściemnieją i nabiorą aromatu.
Ubij białka z odrobiną soli. Kiedy piana zrobi się gęsta, dodawaj partiami cukier puder i ubijaj dalej.
Na wystudzone ciasto ułóż gęsto jabłka. Przykryj je ubitą pianą z białek. Ponownie wstaw do piekarnika, tym razem rozgrzanego do 120°C z lekko uchylonymi drzwiczkami. Podpiecz przez 15-20 minut. Piana powinna się wysuszyć i lekko zarumienić z wierzchu.
Biszkopt z jabłkami i bezą pozostaw do wystygnięcia.