Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bitki z szynki wieprzowej z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa. Kruche i chude mięso z podsmażoną cebulą i zapach rozchodzący się po całym domu. Z głodu aż ściskało w żołądku, nie trzeba było namawiać do jedzenia takiego obiadku!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5603
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1093
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12177
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5603
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1093
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12177
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Składniki
Mięso porcjujemy na kotlety o grubości 1,5 cm, następnie rozbijamy je wałkiem lub tłuczkiem do mięsa, ale stroną z paskami, nie kratką! Skrapiamy kotlety cytryną, aby skruszały i odkładamy na 15-20 minut.
Cebulę kroimy w niezbyt cienkie półkrążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, solimy ją i wlewamy sos sojowy. Dusimy cebulę do przyrumienienia.
Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę tłuszczu. Oprószamy bitki solą i pieprzem, obtaczamy w mące i dajemy na patelnię. Obsmażamy na rumiano z obu stron i usmażone bitki przekładamy na patelnię z cebulą. Po usmażeniu wszystkich bitek i przełożeniu ich do cebuli, przykrywamy całość pokrywą, podgrzewamy chwilę i bitki z rumianą cebulą gotowe! Podajemy bitki z ziemniakami lub frytkami oraz ulubioną surówką.