Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bitki z szynki wieprzowej z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa. Kruche i chude mięso z podsmażoną cebulą i zapach rozchodzący się po całym domu. Z głodu aż ściskało w żołądku, nie trzeba było namawiać do jedzenia takiego obiadku!
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5650
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 91
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 545
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5650
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 91
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 545
Składniki
Mięso porcjujemy na kotlety o grubości 1,5 cm, następnie rozbijamy je wałkiem lub tłuczkiem do mięsa, ale stroną z paskami, nie kratką! Skrapiamy kotlety cytryną, aby skruszały i odkładamy na 15-20 minut.
Cebulę kroimy w niezbyt cienkie półkrążki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, solimy ją i wlewamy sos sojowy. Dusimy cebulę do przyrumienienia.
Na drugiej patelni rozgrzewamy resztę tłuszczu. Oprószamy bitki solą i pieprzem, obtaczamy w mące i dajemy na patelnię. Obsmażamy na rumiano z obu stron i usmażone bitki przekładamy na patelnię z cebulą. Po usmażeniu wszystkich bitek i przełożeniu ich do cebuli, przykrywamy całość pokrywą, podgrzewamy chwilę i bitki z rumianą cebulą gotowe! Podajemy bitki z ziemniakami lub frytkami oraz ulubioną surówką.