Do góry

Dania główne Przepis na:

Bitki z pieczarkami w sosie chrzanowym

Bitki z pieczarkami w sosie chrzanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3889

Dodano:

Odsłon: 13265

Smaczne i można jeść z ziemniakami, ryżem, makaronem, lub chlebem. Jednym słowem uniwersalne.

Składniki

  • polędwica, 1 kg
  • pieczarki, 0,5 kg
  • seler naciowy, 4 łodygi
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • chrzan tarty, 3 łyżki
  • śmietana 18%, 2 łyżki
  • musztarda, 1 łyżeczka
  • masło, olej, po łyżce
  • sól, pieprz, szczypta
  • wegeta, kminek mielony, słodka papryka, szczypta
  • sok z pół cytryny
  • mąka, 1 łyżka
  • woda do podlewania
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bitki z pieczarkami w sosie chrzanowym

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy ręką, na patelni roztapiamy masło z odrobiną oleju, to żeby się nie przypalało podpiekamy mięso z obu stron i zdejmujemy z patelni.

  2. Na ten sam tłuszcz dajemy cebulkę, czosnek i lekko obsmażamy, dorzucamy pokrojone pieczarki, posypujemy wegetą i słodką papryką. Gdy pieczarki zmniejszą objętość, dodajemy podpieczone mięso, oraz pokrojony drobno seler, posypujemy kminkiem mielonym i dusimy ok. 15 minut co chwilę mieszając i podlewając wodą.

  3. Śmietanę, mąkę, chrzan, sok z cytryny i musztardę dokładnie mieszamy i wlewamy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem.

  4. Podajemy z czym chcemy, bo pasuje do ziemniaków, ryżu, makaronu, czy chleba :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 04 marca 2012 Bardzo smaczne danie. Dzisiaj zrobiłam na obiad,dużo smaku potrawie daje przepyszny sos. Polecam.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń