Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba najłatwiejszy sposób na przygotowanie pysznego obiadu z szynki. Mięso, przyprawy i trochę cierpliwości. Efekt murowany.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1243
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 455
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3409
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 998
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1243
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 455
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3409
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 998
Składniki
Szynkę pokroiłem na plastry, nie muszą być równe czy piękne - u mnie są to kawałki mięsa które zostały z dnia poprzedniego. Plastry lekko rozbiłem tłuczkiem.
Przyprawy (papryka słodka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn) wymieszałem z niewielką ilością oleju i włożyłem do nich mięso. Wymieszałem, aż wszystkie kawałki były dokładnie pokryte mieszanką.
Mięso mocno podsmażyłem, na ciemno. Usmażone mięso przełożyłem na patelnię z grubym dnem. Cebulę posiekałem w kosteczkę i podsmażyłem na złoto na tej samej patelni. Następnie dodałem ją do mięsa, a patelnię wypłukałem wodą, którą następnie zalałem mięso.
Do zalewy dodałem kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe i tak naprawdę to co mamy w domu - kawałek marchewki, selera, pora, pietruszki. Wszystko co mogłoby się zmarnować - może dodać smaku naszej potrawie.
Mięso dusiłem do miękkości. Świetnie nadaje się do ziemniaków, kaszy i ryżu.
Przemycamy zdrowie: Ja do każdej potrawy dodaję odrobinę ostropestu (cholesterol), otręby lub siemię lniane (jelita). W potrawie są niewyczuwalne, a dodawane do wszystkiego powodują efekt "kuli śnieżnej" dla naszego zdrowia. Ziemniaki gotuję z kawałkiem marchewki, dzięki temu zatrzymuję utratę witaminy C.