Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba najłatwiejszy sposób na przygotowanie pysznego obiadu z szynki. Mięso, przyprawy i trochę cierpliwości. Efekt murowany.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3437
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 496
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 293
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6870
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 308
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3437
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 496
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 293
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6870
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 308
Składniki
Szynkę pokroiłem na plastry, nie muszą być równe czy piękne - u mnie są to kawałki mięsa które zostały z dnia poprzedniego. Plastry lekko rozbiłem tłuczkiem.
Przyprawy (papryka słodka, sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn) wymieszałem z niewielką ilością oleju i włożyłem do nich mięso. Wymieszałem, aż wszystkie kawałki były dokładnie pokryte mieszanką.
Mięso mocno podsmażyłem, na ciemno. Usmażone mięso przełożyłem na patelnię z grubym dnem. Cebulę posiekałem w kosteczkę i podsmażyłem na złoto na tej samej patelni. Następnie dodałem ją do mięsa, a patelnię wypłukałem wodą, którą następnie zalałem mięso.
Do zalewy dodałem kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe i tak naprawdę to co mamy w domu - kawałek marchewki, selera, pora, pietruszki. Wszystko co mogłoby się zmarnować - może dodać smaku naszej potrawie.
Mięso dusiłem do miękkości. Świetnie nadaje się do ziemniaków, kaszy i ryżu.
Przemycamy zdrowie: Ja do każdej potrawy dodaję odrobinę ostropestu (cholesterol), otręby lub siemię lniane (jelita). W potrawie są niewyczuwalne, a dodawane do wszystkiego powodują efekt "kuli śnieżnej" dla naszego zdrowia. Ziemniaki gotuję z kawałkiem marchewki, dzięki temu zatrzymuję utratę witaminy C.