Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie pochodzi z książki M. Kuronia, bardzo dobre również ze śmietaną i konfiturą np. z moreli. Smacznego
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94160
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2812
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3586
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1663
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2355
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94160
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2812
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3586
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1663
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2355
Składniki
Mąkę przesiewamy, a połowę masła rozpuszczamy i studzimy. Rozczyn: Połowę mleka lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże z łyżeczką cukru i połową mąki. Mieszamy delikatnie, i tak przygotowany rozczyn, przykryty ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, na ok 30 minut. Dodajemy resztę mąki, roztopione masło i żółtko. Ubijamy mikserem lub trzepaczką i odstawiamy na ok. 3 godziny do wyrośnięcia. Dodajemy resztę mleka ( letniego ) i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy, najlepiej drewnianą łyżką. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do reszty ciasta, które powinno być delikatne i mieć konsystencję gęstej śmietany. Smażymy na patelni na minimalnej ilości oleju. Po usmażeniu smarujemy z obu stron cienko masłem. Podajemy z kwaśną śmietaną i kawiorem.
Jeżeli nie mamy cierpliwości to uproszczona wersja : takie same składniki tylko bez masła, a zamiast kawioru konfitura morelowa Letnie mleko mieszamy z mąką i roztrzepanym jajkiem ( lub dwoma ), dodajemy pokruszone drożdże, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Ciasto musi mieć konsystencją gęstej śmietany ( można dolać mleko ). Odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Po wyrośnięciu mieszamy i smażymy na złoty kolor. Podajemy z kwaśną śmietaną i konfiturą. Smacznego.