Do góry

Dania główne Przepis na:

Bliny z kawiorem

Bliny z kawiorem

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 975

Dodano:

Odsłon: 1662

To danie pochodzi z książki M. Kuronia, bardzo dobre również ze śmietaną i konfiturą np. z moreli. Smacznego

Składniki

  • ok. 2 szklanek, (350g) mąki gryczanej
  • 200 g kawioru
  • ok. szklanki mleka 3,2 %
  • 1-2 jajka ( zależy od wielkości )
  • łyżka cukru
  • 50 g masła
  • 25-30 g drożdży
  • 30 ml oleju np. z pestek winogron
  • sól
  • kwaśna śmietana 18%
  • opcjonalnie konfitura np. morelowa
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bliny z kawiorem

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy, a połowę masła rozpuszczamy i studzimy.

    Rozczyn:
    Połowę mleka lekko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże z łyżeczką cukru i połową mąki.
    Mieszamy delikatnie, i tak przygotowany rozczyn, przykryty ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, na ok 30 minut.

    Dodajemy resztę mąki, roztopione masło i żółtko.
    Ubijamy mikserem lub trzepaczką i odstawiamy na ok. 3 godziny do wyrośnięcia.
    Dodajemy resztę mleka ( letniego ) i szczyptę soli.
    Ciasto wyrabiamy, najlepiej drewnianą łyżką.

    Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do reszty ciasta, które powinno być delikatne i mieć konsystencję gęstej śmietany.

    Smażymy na patelni na minimalnej ilości oleju.
    Po usmażeniu smarujemy z obu stron cienko masłem.
    Podajemy z kwaśną śmietaną i kawiorem.

  2. Jeżeli nie mamy cierpliwości to uproszczona wersja :

    takie same składniki tylko bez masła, a zamiast kawioru konfitura morelowa

    Letnie mleko mieszamy z mąką i roztrzepanym jajkiem ( lub dwoma ), dodajemy pokruszone drożdże, szczyptę soli i łyżeczkę cukru.
    Ciasto musi mieć konsystencją gęstej śmietany ( można dolać mleko ).
    Odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
    Po wyrośnięciu mieszamy i smażymy na złoty kolor.

    Podajemy z kwaśną śmietaną i konfiturą.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń