pyszna rolada na niedzielny obiad
Boczek pieczony faszerowany
Składniki
- 800g chudego surowego boczku
- 250g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 mały por
- 1 jajko
- sól, pieprz, oregano, estragon, rozmaryn
Składniki
- 800g chudego surowego boczku
- 250g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 mały por
- 1 jajko
- sól, pieprz, oregano, estragon, rozmaryn

Etapy przygotowania
Z boczku odciąć skórę. Mięso natrzeć solą i pieprzem, odstawić na ok. 2 godziny w chłodne miejsce Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki, białą część pora oczyścić opłukać i pokroić w krążki. Pieczarki krótko podsmażyć na maśle i odstawić do ostudzenie.
Do mięsa mielonego dodać pieczarki, por, jajko, sól, pieprz i roztarty rozmaryn, całość starannie wyrobić na jednolitą masę. Piekarnik rozgrzać do 180°C Na boczek wyłożyć farsz i zrolować. Ciasno owinąć bawełnianą nicią, natrzeć estragonem i oregano.
Boczek włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem i wstawić do piekarnika. Piec ok 1,5 godziny, od czasu do czasu skrapiając wodą i sosem wytworzonym w trakcie pieczenia. Z wystudzonego boczku zdjąć nitkę. Roladę pokroić w plastry.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (0)



Składniki
- 800g chudego surowego boczku
- 250g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 mały por
- 1 jajko
- sól, pieprz, oregano, estragon, rozmaryn
Z boczku odciąć skórę. Mięso natrzeć solą i pieprzem, odstawić na ok. 2 godziny w chłodne miejsce Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki, białą część pora oczyścić opłukać i pokroić w krążki. Pieczarki krótko podsmażyć na maśle i odstawić do ostudzenie.
Do mięsa mielonego dodać pieczarki, por, jajko, sól, pieprz i roztarty rozmaryn, całość starannie wyrobić na jednolitą masę. Piekarnik rozgrzać do 180°C Na boczek wyłożyć farsz i zrolować. Ciasno owinąć bawełnianą nicią, natrzeć estragonem i oregano.
Boczek włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem i wstawić do piekarnika. Piec ok 1,5 godziny, od czasu do czasu skrapiając wodą i sosem wytworzonym w trakcie pieczenia. Z wystudzonego boczku zdjąć nitkę. Roladę pokroić w plastry.