Do góry

Dania główne Przepis na:

Boczek pieczony faszerowany

Boczek pieczony faszerowany

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 319

Dodano:

Odsłon: 10151

pyszna rolada na niedzielny obiad

Składniki

  • 800g chudego surowego boczku
  • 250g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mały por
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, oregano, estragon, rozmaryn
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z boczku odciąć skórę. Mięso natrzeć solą i pieprzem, odstawić na ok. 2 godziny w chłodne miejsce
    Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki, białą część pora oczyścić opłukać i pokroić w krążki. Pieczarki krótko podsmażyć na maśle i odstawić do ostudzenie.

  2. Do mięsa mielonego dodać pieczarki, por, jajko, sól, pieprz i roztarty rozmaryn, całość starannie wyrobić na jednolitą masę.
    Piekarnik rozgrzać do 180°C
    Na boczek wyłożyć farsz i zrolować. Ciasno owinąć bawełnianą nicią, natrzeć estragonem i oregano.

  3. Boczek włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego olejem i wstawić do piekarnika. Piec ok 1,5 godziny, od czasu do czasu skrapiając wodą i sosem wytworzonym w trakcie pieczenia. Z wystudzonego boczku zdjąć nitkę. Roladę pokroić w plastry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń