Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczek pieczony nie zawsze wyjdzie dobrze. Wymaga to sztuki odpowiedniego odprawienia solą i innymi przyprawami, którymi możemy przedobrzyc potrawę. Dzisiaj wyszedł mi znakomicie. Towarzystwo słodkich ziemniaków łagodzi smak boczku, a przyprawiony boczek dodaje smaku ziemniakom. Zaletą tej potrawy jest to, że jak nam zostanie, można boczek jeść na zimno w postaci kanapki do pracy.
Blacha do pieczenia, nóż i deska do krojenia, garnek
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44689
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182170
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 293
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44689
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182170
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 293
Składniki
Mięso przyprawić przyprawami.Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Wlać szklankę wody do formy, w której będziemy piec boczek. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 175-180 stopni C.
Ziemniaki obrać i umyć i podzielić każdy na 3 części
Zalać wodą, osolić, dodać kardamon. Doprowadzić do wrzenia.
Odsączyć ziemniaki na durszlaku po zagotowaniu
Dodać ziemniaki do boczku i dalej piec
Przewracamy boczek na jedną stronę i dalej pieczemy
Kiedy boczek zrumieni się, znów przewracamy na bok i dalej pieczemy do momentu aż woda wyparuje a pozostanie tłuszcz.Wtedy boczek jest gotowy. Jest chrupiący, miękki i smaczny.
Podajemy z jakąkolwiek surówką. Smacznego.