Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Boczniaki a’la strogonow to pyszne i aromatyczne danie kuchni wegańskiej, które idealnie imituje mięso. To wspaniała propozycja na upalne, letnie dni.
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12445
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4697
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 72
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12445
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4697
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 72
Składniki
W głębokim garnku rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż ją przez parę minut do zeszklenia. Następnie dołóż jałowiec.
Pieczarki także pokrój w kostkę i dołóż do cebuli. Dopraw całość papryką wędzoną, a następnie drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na małym ogniu przez kilka minut.
Boczniaki pokrój w paseczki, odcinając twardsze końcówki. Dodaj je do reszty składników w garnku i chwilę je podsmaż do utraty objętości. Wlej gorący bulion lub wodę, by sięgał na ok. 1 cm nad powierzchnię grzybów. Wymieszaj.
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój je w paseczki. Dodaj ją do garnka i gotuj chwilę do zmniejszenia objętości.
Dodaj musztardę i ketchup. Wymieszaj. Przykryj pokrywką i uduś wszystko na małym ogniu przez 15 minut.
Dodaj bardzo drobno pokrojony ogórek kiszony i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Mąkę rozmieszaj w dwóch łyżkach zimnej wody. Wlej mieszaninę do garnka i dobrze wymieszaj, by nie powstały grudki. Zagotuj i trzymaj na ogniu przez 2 minuty.
Gotowe boczniaki a’la strogonow podawaj na ciepło, z dodatkiem gotowanych ziemniaków, pieczywa czy kaszy.