Boczniaki a’la strogonow to pyszne i aromatyczne danie kuchni wegańskiej, które idealnie imituje mięso. To wspaniała propozycja na upalne, letnie dni.
Boczniaki a’la strogonow
Składniki
- 500 g boczniaków
- 2 papryki żółte
- 2 pieczarki
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- 300 ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- 6 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
Składniki
- 500 g boczniaków
- 2 papryki żółte
- 2 pieczarki
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- 300 ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- 6 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
Etapy przygotowania
W głębokim garnku rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż ją przez parę minut do zeszklenia. Następnie dołóż jałowiec.
Pieczarki także pokrój w kostkę i dołóż do cebuli. Dopraw całość papryką wędzoną, a następnie drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na małym ogniu przez kilka minut.
Boczniaki pokrój w paseczki, odcinając twardsze końcówki. Dodaj je do reszty składników w garnku i chwilę je podsmaż do utraty objętości. Wlej gorący bulion lub wodę, by sięgał na ok. 1 cm nad powierzchnię grzybów. Wymieszaj.
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój je w paseczki. Dodaj ją do garnka i gotuj chwilę do zmniejszenia objętości.
Dodaj musztardę i ketchup. Wymieszaj. Przykryj pokrywką i uduś wszystko na małym ogniu przez 15 minut.
Dodaj bardzo drobno pokrojony ogórek kiszony i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Mąkę rozmieszaj w dwóch łyżkach zimnej wody. Wlej mieszaninę do garnka i dobrze wymieszaj, by nie powstały grudki. Zagotuj i trzymaj na ogniu przez 2 minuty.
Gotowe boczniaki a’la strogonow podawaj na ciepło, z dodatkiem gotowanych ziemniaków, pieczywa czy kaszy.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2163
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Warzywa
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
Odsłon: 7535
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1313
Ostatnio komentowane przepisy
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2163
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Warzywa
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
Odsłon: 7535
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1313
Składniki
- 500 g boczniaków
- 2 papryki żółte
- 2 pieczarki
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- 300 ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- 6 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
W głębokim garnku rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmaż ją przez parę minut do zeszklenia. Następnie dołóż jałowiec.
Pieczarki także pokrój w kostkę i dołóż do cebuli. Dopraw całość papryką wędzoną, a następnie drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na małym ogniu przez kilka minut.
Boczniaki pokrój w paseczki, odcinając twardsze końcówki. Dodaj je do reszty składników w garnku i chwilę je podsmaż do utraty objętości. Wlej gorący bulion lub wodę, by sięgał na ok. 1 cm nad powierzchnię grzybów. Wymieszaj.
Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój je w paseczki. Dodaj ją do garnka i gotuj chwilę do zmniejszenia objętości.
Dodaj musztardę i ketchup. Wymieszaj. Przykryj pokrywką i uduś wszystko na małym ogniu przez 15 minut.
Dodaj bardzo drobno pokrojony ogórek kiszony i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Mąkę rozmieszaj w dwóch łyżkach zimnej wody. Wlej mieszaninę do garnka i dobrze wymieszaj, by nie powstały grudki. Zagotuj i trzymaj na ogniu przez 2 minuty.
Gotowe boczniaki a’la strogonow podawaj na ciepło, z dodatkiem gotowanych ziemniaków, pieczywa czy kaszy.