Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wołowina po burgundzku, to klasyka kuchni francuskiej. Mięso rozpływa się w ustach, a aromat stworzony przez czerwone wino, zostawia niezapomniane wrażenia smakowe. Danie nie należy do najtańszych, ale jak szaleć, to z klasą. Człowiek czasami musi zszamać coś wyjątkowego. Na ten pomysł wpadł mój sąsiad, Mateusz. Mając w końcu dzień wolny od pracy, postanowiliśmy połączyć siły by popełnić to "niskobudżetowe" danie. Tak na marginesie, do tego dania kupcie kilka butelek czerwonego wina, bo naprawdę trzeba popróbować czy rzeczywiście będzie idealnie nadawało się do dania. Bez sensu kupować jedną...serio...Już kiedyś leciałem do sklepu. Tak więc ten..no, danie wyszło wyborne. Polecam. Może nie w takiej ilości, ale z połowy na bank dla 4 osób powinno wystarczyć.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4345
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34286
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1977
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113693
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4345
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34286
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1977
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113693
Składniki
Pokrojony w kostkę boczek smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do dużej brytfanki. Na tym samym tłuszczu (partiami)smażymy pokrojoną na duże kawałki, wołowinę. Przekładamy do brytfanki. Marchew kroimy w talarki, cebulę w piórka, smażmy i przekładamy do mięsa. Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy na kawałki. Smażymy na rumiano, na rozgrzanym maśle. Dodajemy do całości. Oprószamy solą, pieprzem i mąką. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230°C, zapiekamy kilka minut. Wyjmujemy, mieszamy i dodajemy rozgnieciony czosnek, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, wino oraz bulion. Ponownie mieszamy. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160°C. Ponownie wstawiamy naczynie i pieczemy około 3 godzin, od czasu do czasu mieszając. Całość do smaku doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.