Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wołowina po burgundzku, to klasyka kuchni francuskiej. Mięso rozpływa się w ustach, a aromat stworzony przez czerwone wino, zostawia niezapomniane wrażenia smakowe. Danie nie należy do najtańszych, ale jak szaleć, to z klasą. Człowiek czasami musi zszamać coś wyjątkowego. Na ten pomysł wpadł mój sąsiad, Mateusz. Mając w końcu dzień wolny od pracy, postanowiliśmy połączyć siły by popełnić to "niskobudżetowe" danie. Tak na marginesie, do tego dania kupcie kilka butelek czerwonego wina, bo naprawdę trzeba popróbować czy rzeczywiście będzie idealnie nadawało się do dania. Bez sensu kupować jedną...serio...Już kiedyś leciałem do sklepu. Tak więc ten..no, danie wyszło wyborne. Polecam. Może nie w takiej ilości, ale z połowy na bank dla 4 osób powinno wystarczyć.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 64
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3689
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 112
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 64
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3689
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 112
Składniki
Pokrojony w kostkę boczek smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do dużej brytfanki. Na tym samym tłuszczu (partiami)smażymy pokrojoną na duże kawałki, wołowinę. Przekładamy do brytfanki. Marchew kroimy w talarki, cebulę w piórka, smażmy i przekładamy do mięsa. Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy na kawałki. Smażymy na rumiano, na rozgrzanym maśle. Dodajemy do całości. Oprószamy solą, pieprzem i mąką. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230°C, zapiekamy kilka minut. Wyjmujemy, mieszamy i dodajemy rozgnieciony czosnek, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, wino oraz bulion. Ponownie mieszamy. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160°C. Ponownie wstawiamy naczynie i pieczemy około 3 godzin, od czasu do czasu mieszając. Całość do smaku doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.