Do góry

Dania główne Przepis na:

Boeuf Stroganow

Boeuf Stroganow

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2019

Dodano:

Odsłon: 772

czyli klasyka wszystkich imprez ;-)

Składniki

  • polędwica wołowa - 500 g
  • pieczarki - 500 g
  • cebula - 2 szt.
  • pomidory krojone bez skórki - 1 puszka (400 ml)
  • bulion - 250 ml
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • papryka słodka - 2 łyżeczki
  • papryka ostra - 1 łyżeczka
  • olej - 4 łyżki
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama
Boeuf Stroganow

Przygotowanie

  1. polędwicę kroimy w paski, cebulę w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki

  2. w szerokim rondlu rozgrzewamy dwie łyżki oleju i, jak już będzie bardzo gorący, obsmażamy szybko polędwicę, aż się ładnie zrumieni, wyjmujemy na talerz

  3. teraz do tego samego rondla dolewamy resztę oleju, wrzucamy cebulę, smażymy, aż się zeszkli, wrzucamy pieczarki i dusimy, aż odparuje cały płyn

  4. do uduszonych pieczarek dodajemy polędwicę, pomidory z puszki, bulion, musztardę, obie papryki i sól, gotujemy ok 10 min (aż mięso będzie miękkie), na koniec jeszcze ewentualnie doprawiamy i gotowe, smacznego ;-)

  5. jeżeli polędwica wołowa okaże się drastycznie droga (a zapewne tak się okaże ;-), to możemy ją podmienić na polędwicę wieprzową, tylko pamiętajmy, że ona musi się gotować nieco dłużej

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń