Do góry

Dania główne Przepis na:

Bretońska na ostro, na pożegnanie zimy

Bretońska na ostro, na pożegnanie zimy

Autor:

Przepisów i artykułów: 689 Ocena: 14242

Dodano:

Odsłon: 381

Ulubiony rozgrzewający obiad na bulionie z wędzonki

Składniki

  • fasola piękny jaś 300g
  • wędzonka do obgotowania: kości boczkowe wędzone, kielbasa wędzona
  • marchew, cebla, pietruszka, kawalek selera i pora
  • ziele, liść
  • pieprz i sól
  • papryka w proszku słodka
  • majeranek, kmin - lub kumin
  • koncentrat - łycha
  • chili w proszku- sporo :)
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Bretońska na ostro, na pożegnanie zimy

Przygotowanie

  1. W garnku z wodą sparzyłam wędzoną kiełbasę, po 15 minutach w 85 stopniach była już gotowa i ją wyjęłam.
    Woda nabrała zapachu wędzonki, do niej dodałam wędzone kości boczkowe i namoczoną przez noc fasolę i kmin.
    Po godzinie można sprawdzić twardość fasoli- jeśli jest prawie odpowiednia można dodać pokrojone w kostkę warzywa, liść ziele.
    Osobiście wolę fasolę dłużej gotowanaą, w sumie około 1,40 min- jest bardziej kremowa.

    Gdy wszystko zmiękło, odjęłam pół litra sosu z fasolką do pojemnika do blendowania i zmalaksowałam. W ten sposób naturalnie zagęściłam sos bez użycia mąki.
    Pod koniec doprawiłam bretońska solą, pieprzem i chili. Dodałam papryki w proszku i koncentrat i majeranek- uwaga wcześniej dodany gorzknieje.

  2. Wywar z wędzonki daje niesowity aromat, tak, że nawet duża ilość kiełbasy nie jet potrzebna, wkroiłam ją pod koniec. jeśli ktoś nie ma swojej kiełbasy może podsmażyć kupioną kiełbasę i dodać ją pod koniec gotowania.
    Żegnaj zimo i Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (32)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 06 sierpnia Super:) U mnie już od pewnego czasu proszą o fasolkę po bretońsku ale w te upały nie chciało mi się zbytnio gotować. Ale pewnie się skuszę:) A tak z ciekawości: czy taką fasolkę można pasteryzować? Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 24 marca 2018 Tak to ja mogę żegnać ;) i żegnać, i żegnać :P Pycha <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 24 marca 2018 Pycha, zegnamy te zime od jakiegos czasu i nic. No teraz to pewnie odejdzie :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń