Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ulubiony rozgrzewający obiad na bulionie z wędzonki
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29307
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2655
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 153
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18674
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 718
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29307
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 2655
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 153
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18674
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 718
Składniki
W garnku z wodą sparzyłam wędzoną kiełbasę, po 15 minutach w 85 stopniach była już gotowa i ją wyjęłam. Woda nabrała zapachu wędzonki, do niej dodałam wędzone kości boczkowe i namoczoną przez noc fasolę i kmin. Po godzinie można sprawdzić twardość fasoli- jeśli jest prawie odpowiednia można dodać pokrojone w kostkę warzywa, liść ziele. Osobiście wolę fasolę dłużej gotowanaą, w sumie około 1,40 min- jest bardziej kremowa. Gdy wszystko zmiękło, odjęłam pół litra sosu z fasolką do pojemnika do blendowania i zmalaksowałam. W ten sposób naturalnie zagęściłam sos bez użycia mąki. Pod koniec doprawiłam bretońska solą, pieprzem i chili. Dodałam papryki w proszku i koncentrat i majeranek- uwaga wcześniej dodany gorzknieje.
Wywar z wędzonki daje niesowity aromat, tak, że nawet duża ilość kiełbasy nie jet potrzebna, wkroiłam ją pod koniec. jeśli ktoś nie ma swojej kiełbasy może podsmażyć kupioną kiełbasę i dodać ją pod koniec gotowania. Żegnaj zimo i Smacznego :)