Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Briam – grecka zapiekanka – to wspaniałe danie kuchni śródziemnomorskiej, które jest pełne warzyw i smaku! Przygotujesz je niesamowicie szybko i prosto, ale w smaku będzie wyjątkowa i przypominająca słoneczne dni nad Morzem Śródziemnomorskim.
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1681
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203278
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 5065
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1681
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1203278
Składniki
Wszystkie warzywa pokrój w cienkie plastry za pomocą mandoliny lub ostrego noża.
W dużej misce ułóż warzywa i skrop je połową oliwy z oliwek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, sól i pieprz. Wymieszaj całość, by składniki połączyły się ze sobą.
Do naczynia żaroodpornego wlej passatę pomidorową i wodę. Wymieszaj. Ułóż warzywa pionowo w rzędach – możesz to zrobić losowo lub zgodnie z dowolnym kluczem.
Pozostałą oliwą polej warzywa z wierzchu. Na wierzchu połóż gałązki tymianku.
Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i sprawdź, czy ziemniaki są miękkie. Piecz przez kolejne 20 minut, aż nadmiar płynu odparuje, a warzywa zaczną się rumienić.
Umieść danie na 5 minut pod grillem.
Briam – grecką zapiekankę – wyjmij i pozostaw na 20 minut do lekkiego przestudzenia. Podawaj na ciepło z dodatkiem chleba, oliwek i sera feta.
Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni. Podgrzewaj w piekarniku, dodając odrobinę wody.