Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brioszki to słodkie puszyste drożdżowe pieczywo. Świetnie sprawdza się ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Dziś podałam je z plastrami pastrami, omletem, karmelizowaną czerwoną cebulką i sosem miodowo - musztardowym.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 68
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 124
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 364
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 68
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 124
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 364
Składniki
Brioszki: Mąkę przesiewamy. Dodajemy drożdże, cukier, jajko, ciepłe mleko, roztopione masło i sól. Ciasto zagniatamy, aż przestanie się kleić do rąk. Wkładamy do miski natłuszczonej olejem i przykrywamy miskę folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części, z każdej części robimy kulkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Odstawiamy jeszcze na 30 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka silikonowego (resztę jajka możemy zostawić do omletu). Pieczemy w 220 stopniach przez 12 minut. Muszą ostygnąć na tyle, aby dało się je przekroić.
Karmelizowana cebula: Cebule kroimy na piórka. Na patelni podgrzewamy masło i dodajemy cebulę. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Teraz dodajemy wodę i cukier. Kiedy cukier się rozpuści dolewamy ocet i dusimy, aż płyn nie wyparuje. Omlet: Jajka roztrzepujemy razem z przyprawami. Na małej ilości tłuszczu smażymy omlet pod przykryciem. Kiedy jedna strona będzie już przyrumieniona obracamy. Omlet dzielimy na 4 części. Sos: Wszystkie składniki sosu mieszamy na gładką masę. Plasterki pastrami podgrzewamy np w mikrofali.
Brioszki kroimy na pół. Smarujemy sosem, kładziemy cebulę, omlet i pastrami. Bułka jest puszysta i lekko słodka z chrupiącą skórką. Świetnie komponuje się z wołową szynką.