Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brokułowo-kalafiorowa zapiekanka to wspaniała propozycja na letni obiad dla całej rodziny. Jest nie tylko pełna smaku, ale też witamin. Nawet największe niejadki poproszą o dokładkę: kremowy sos serowy scala wszystkie składniki w jedną całość. Danie jest także bardzo szybkie w przygotowaniu i niezwykle proste. Będzie idealne dla osób zabieganych i zapracowanych.
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 111
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 130
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 306
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 111
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 130
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 306
Składniki
Brokuł i kalafior umyj oraz rozbierz je na mniejsze różyczki. Na patelnię wlej wodę na wysokość ok. 1 cm. Posól ją do smaku i zagotuj. Wrzuć wszystkie różyczki, patelnię przykryj i duś wszystko przez ok. 4 minuty, a następnie odcedź warzywa na durszlaku i odłóż na bok. Patelnię wytrzyj do sucha i rozgrzej na niej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż ją przez 2-3 minuty do miękkości.
Dołóż drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę. Dodaj różyczki brokułu i kalafiora. Dopraw solą i pieprzem. Smaż całość przez 2 minuty lub do lekkiego zezłocenia.
Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oliwy. Przełóż do niego całą zawartość patelni.
Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mleko, a następnie wszystkie pozostałe składniki. Mieszaj wszystko trzepaczką, podgrzewając na małym ogniu, do zgęstnienia. Brokuły i kalafior polej przygotowanym sosem i wymieszaj do połączenia. Wstaw naczynie do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 20 minut lub do zrumienienia. Brokułowo-kalafiorową zapiekankę odstaw na 5-8 minut i podawaj na ciepło.