Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne brokuły, kremowy sos to pyszne i sycące danie.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1183
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2074
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 499
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1183
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2074
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 499
Składniki
Brokuł gotujemy al dente w osolonej wodzie. Z ugotowanego warzywa odlewamy szklankę wywaru, która przyda się do sosu.
Masło rozpuszczamy w garnuszku i dosypujemy mieszając mąkę. Mieszamy energicznie i podsmażamy ją aż się zrumieni. Gdy to nastąpi dolewamy wywar spod brokuła i ciągle mieszamy by nie zrobiły się z mąki grudki. Po chwili ściągamy garnuszek z ognia i wlewamy śmietanę. Mieszamy sos dokładnie doprawiając go solą, pieprzem. Pod koniec dodajemy dwa żółtka. Mieszamy cały czas sos energicznie. Powinien się pięknie zagęścić i nabrać kremowej konsystencji.
Brokuł układamy w naczyniu żaroodpornym kropimy sokiem z cytryny i zalewamy przygotowanym beszamelem. Posypujemy całość utartym żółtym serem i spora ilością bułki tartej. Tak przygotowane naczynie trafić powinno do rozgrzanego już na 200 stopni piekarnika. Zapiekamy danie około 15 minut aż bułka tarta pięknie się zrumieni.
Pod wpisem w linku inne pyszne zapiekanki także z brokułami. Zapraszamy.