Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne brokuły, kremowy sos to pyszne i sycące danie.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5589
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29931
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 261
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19670
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1154
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5589
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29931
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 261
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19670
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1154
Składniki
Brokuł gotujemy al dente w osolonej wodzie. Z ugotowanego warzywa odlewamy szklankę wywaru, która przyda się do sosu.
Masło rozpuszczamy w garnuszku i dosypujemy mieszając mąkę. Mieszamy energicznie i podsmażamy ją aż się zrumieni. Gdy to nastąpi dolewamy wywar spod brokuła i ciągle mieszamy by nie zrobiły się z mąki grudki. Po chwili ściągamy garnuszek z ognia i wlewamy śmietanę. Mieszamy sos dokładnie doprawiając go solą, pieprzem. Pod koniec dodajemy dwa żółtka. Mieszamy cały czas sos energicznie. Powinien się pięknie zagęścić i nabrać kremowej konsystencji.
Brokuł układamy w naczyniu żaroodpornym kropimy sokiem z cytryny i zalewamy przygotowanym beszamelem. Posypujemy całość utartym żółtym serem i spora ilością bułki tartej. Tak przygotowane naczynie trafić powinno do rozgrzanego już na 200 stopni piekarnika. Zapiekamy danie około 15 minut aż bułka tarta pięknie się zrumieni.
Pod wpisem w linku inne pyszne zapiekanki także z brokułami. Zapraszamy.