Do góry

Dania główne Przepis na:

Brokuły zapiekane pod beszamelem

Brokuły zapiekane pod beszamelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 4153

Dodano:

Odsłon: 5024

Delikatne brokuły, kremowy sos to pyszne i sycące danie.

Składniki

  • brokuły - 1 sztuka spora
  • masło - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • wywar spod brokuła - 1 szklanka
  • śmietana 30% - 150 ml
  • żółtka jaj - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • żółty ser tarty - 1 łyżka
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • pieprz
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Brokuły zapiekane pod beszamelem

Przygotowanie

  1. Brokuł gotujemy al dente w osolonej wodzie. Z ugotowanego warzywa odlewamy szklankę wywaru, która przyda się do sosu.

  2. Masło rozpuszczamy w garnuszku i dosypujemy mieszając mąkę. Mieszamy energicznie i podsmażamy ją aż się zrumieni. Gdy to nastąpi dolewamy wywar spod brokuła i ciągle mieszamy by nie zrobiły się z mąki grudki. Po chwili ściągamy garnuszek z ognia i wlewamy śmietanę. Mieszamy sos dokładnie doprawiając go solą, pieprzem. Pod koniec dodajemy dwa żółtka. Mieszamy cały czas sos energicznie. Powinien się pięknie zagęścić i nabrać kremowej konsystencji.

  3. Brokuł układamy w naczyniu żaroodpornym kropimy sokiem z cytryny i zalewamy przygotowanym beszamelem. Posypujemy całość utartym żółtym serem i spora ilością bułki tartej. Tak przygotowane naczynie trafić powinno do rozgrzanego już na 200 stopni piekarnika. Zapiekamy danie około 15 minut aż bułka tarta pięknie się zrumieni.

  4. Pod wpisem w linku inne pyszne zapiekanki także z brokułami. Zapraszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

srk76 21 listopada 2013 Kiedyś bym brokuł ado ust nie wziął. ...smaki zmieniają się z wiekiem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 02 listopada 2013 Oj, jak ja uwielbiam takie brokułki :) Najlepiej jeszcze w duecie z kalafiorem... pyszności :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń