Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne brokuły, kremowy sos to pyszne i sycące danie.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3232
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 184
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 66
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 95
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3232
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 184
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 66
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 95
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Składniki
Brokuł gotujemy al dente w osolonej wodzie. Z ugotowanego warzywa odlewamy szklankę wywaru, która przyda się do sosu.
Masło rozpuszczamy w garnuszku i dosypujemy mieszając mąkę. Mieszamy energicznie i podsmażamy ją aż się zrumieni. Gdy to nastąpi dolewamy wywar spod brokuła i ciągle mieszamy by nie zrobiły się z mąki grudki. Po chwili ściągamy garnuszek z ognia i wlewamy śmietanę. Mieszamy sos dokładnie doprawiając go solą, pieprzem. Pod koniec dodajemy dwa żółtka. Mieszamy cały czas sos energicznie. Powinien się pięknie zagęścić i nabrać kremowej konsystencji.
Brokuł układamy w naczyniu żaroodpornym kropimy sokiem z cytryny i zalewamy przygotowanym beszamelem. Posypujemy całość utartym żółtym serem i spora ilością bułki tartej. Tak przygotowane naczynie trafić powinno do rozgrzanego już na 200 stopni piekarnika. Zapiekamy danie około 15 minut aż bułka tarta pięknie się zrumieni.
Pod wpisem w linku inne pyszne zapiekanki także z brokułami. Zapraszamy.