Do góry

Dania główne Przepis na:

Brukselka z wędzonym boczkiem - klasyk!

Brukselka z wędzonym boczkiem - klasyk!

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 6660

Dodano:

Odsłon: 2030

Postanowiłam odczarować brukselkę, więc przygotowałam ją wraz z moim ulubionym, wędzonym boczkiem i makaronem. Brukselka jest niskokaloryczna i zawiera sporo wit. C. Było warto - spróbujcie sami.

Składniki

  • 30 dag brukselki
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
  • ulubiony makaron
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Brukselki myjemy, odrywamy odstające, zewnętrzne liście i odcinamy twarde końcówki. Gotujemy w wodzie ok 20-25 minut. Odcedzamy i kroimy na połowki.

  2. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron - aż będzie al dente. Odcedzamy.

  3. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Do podsmażonego boczku dodajemy pokrojone brukselki. Podsmażamy ok 10 minut i następnie dodajemy łyżeczkę masła, łyżeczkę miodu, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko starannie mieszamy, dodajemy ugotowany makaron i smażymy jeszcze kilka minut.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 lutego Tydzień brukselski na Smakerze ;) To chyba czwarty, jak nie piąty przepis z brukselkami w roli głównej, który widzę od poniedziałku :) Jak ja to lubię, prawdziwa pychota, a pomyśleć tylko, że lata temu omijałem szerokim łukiem ;)
Super jedzonko, mniam :)
Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń