Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa jednogarnkowa
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Brukselkę obieramy z zewnętrznych listków i kroimy na połowę. Ziemniaki obieramy i kroimy na kostkę podobną w wielkości jak brukselka.
Na roztopione masło dajemy ziemniaki i mocno przez 5 minut smażymy.Mieszamy śmietanę i rosłem, który następnie wlewamy do ziemniaków. Solimy , pieprzymy i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy radykalnie ciepło pod garnkiem, tak by się spokojnie wszystko dusiło. Po 5 minutach dodajemy brukselkę. Wszystko dusimy ok 20 minut. Pod koniec należy zdjęć pokrywkę by wyparował nadmiar wody. Na samiutkim końcu dodajemy creme fraiche i delikatnie mieszamy.
Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę i na maślę smażymy aż będą złote.
Uduszoną brukselkę z ziemniakami wykładamy na talerz i polewamy skwarkami z cebulką.
ps.Jest to porcja na 4 osoby. Wartość kaloryczny kj.2758 czyli kcal: 660 ps2. Przepis pochodzi z książki - Kohl-vielseitig & bekömmlich zubereiten ps3. Starajcie się by brukselka była w całości a nierozgotowaną papką.