Do góry

Dania główne Przepis na:

Brukselka z ziemniakami (Rosenkohleintopf)

Brukselka z ziemniakami (Rosenkohleintopf)

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 840

Dodano:

Odsłon: 9041

Potrawa jednogarnkowa

Składniki

  • 1 kg brukselki
  • 500 g ziemniaków
  • 40 g masła
  • 250 ml rosołu
  • 125 ml śmietany
  • 150 ml creme fraiche
  • 80 g boczku
  • 2 cebule
  • 20 g masła
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Brukselka z ziemniakami (Rosenkohleintopf)

Przygotowanie

  1. Brukselkę obieramy z zewnętrznych listków i kroimy na połowę. Ziemniaki obieramy i kroimy na kostkę podobną w wielkości jak brukselka.

  2. Na roztopione masło dajemy ziemniaki i mocno przez 5 minut smażymy.Mieszamy śmietanę i rosłem, który następnie wlewamy do ziemniaków. Solimy , pieprzymy i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy radykalnie ciepło pod garnkiem, tak by się spokojnie wszystko dusiło.
    Po 5 minutach dodajemy brukselkę. Wszystko dusimy ok 20 minut. Pod koniec należy zdjęć pokrywkę by wyparował nadmiar wody.
    Na samiutkim końcu dodajemy creme fraiche i delikatnie mieszamy.

  3. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę i na maślę smażymy aż będą złote.

  4. Uduszoną brukselkę z ziemniakami wykładamy na talerz i polewamy skwarkami z cebulką.

  5. ps.Jest to porcja na 4 osoby. Wartość kaloryczny kj.2758 czyli kcal: 660
    ps2. Przepis pochodzi z książki - Kohl-vielseitig & bekömmlich zubereiten
    ps3. Starajcie się by brukselka była w całości a nierozgotowaną papką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

czmamba 19 stycznia 2016 No tak ale obszedłem wiele nawet dużych sklepów w Trójmieście i takiej śmietany francuskiej tego niby cremu nie dostałe,!!! Bez tego też pyszne!!! Polecam!!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 20 maja 2014 Coś dla mnie, lubię taki obiadek, zdjęcie ekstra.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń