Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki do zjedzenia na słodko :-) Doskonały pomysł na wegetariański obiad :-)
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35659
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1192
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1753
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5992
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35659
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1192
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1753
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5992
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Następnie dodać jajka, ciepłe (ale nie gorące) mleko i roztopione przestudzone masło. wszystko dokładnie wymieszać, jeśli się za bardzo klei, to można dodać więcej mąki. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Następnie formować nie wielkie kulki i gotować pod przykryciem na pieluszce obwiązanej nad garnkiem z wodą (ok. 5-10 minut w zależności od wielkości bułeczek). Należy pamiętać, że podczas gotowania bułki podwoją swoją objętość. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Bułki najlepiej zjeść na ciepło z jogurtem lub śmietaną i cukrem. Można też zostawić do następnego dnia i wykorzystać jak zwykłe bułki do kanapek. Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu w serwisie smaker.pl, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)