Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pełne smaków i intensywnego koloru buraczkowe risotto na bazie czerwonego wina. Jego smak podkreśla wyraźna nuta szafranu, parmezanu i suszonych śliwek. Karuzela smaków, która tworzy przepyszną całość. Gorąco polecam! :)
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 479
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 819
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 479
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 819
Składniki
Umyte buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do gotującego się bulionu*. Pokrojoną szalotkę szklimy na łyżce masła i oliwy, dodajemy suchy ryż i smażymy do momentu, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie dolewamy kieliszek czerwonego wina, a gdy alkohol odparuje, dolewamy partiami bulion wraz z buraczkami. Risotto przygotowujemy na małym ogniu, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie do ryżu dodajemy nitki szafranu. * Użyłam domowego rosołu drobiowego, ale risotto możemy przygotować także na intensywnym bulionie warzywnym.
Suszone śliwki wrzucamy na około 4 minuty do gotującego się bulionu, aby zmiękły i uwolniły aromat. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go świeżo zmielonym pieprzem i ściągamy z palnika. Do risotto dodajemy posiekaną natkę pietruszki, płatki parmezanu, podgotowane śliwki i łyżkę masła*, przykrywamy naczynie i odstawiamy na około 2 minuty, aby danie odpowiednio "doszło", a smaki się dobrze połączyły. * Dodatek masła na koniec sprawi, że nasze risotto będzie jeszcze bardziej kremowe.
Gotowe risotto wykładamy na talerze i podajemy posypane płatkami parmezanu oraz natką pietruszki. Życzę smacznego! :)