Do góry

Dania główne Przepis na:

Buraczkowe risotto

Buraczkowe risotto

Autor:

Przepisów i artykułów: 1049 Ocena: 29237

Dodano:

Odsłon: 1001

Pełne smaków i intensywnego koloru buraczkowe risotto na bazie czerwonego wina. Jego smak podkreśla wyraźna nuta szafranu, parmezanu i suszonych śliwek. Karuzela smaków, która tworzy przepyszną całość. Gorąco polecam! :)

Składniki

  • 150 g ryżu Arborio
  • 4 buraki podłużne
  • 2 szalotki
  • 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta szafranu
  • pieprz czarny
  • DODATKI:
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 szklanki płatków parmezanu
  • 60 g suszonych śliwek
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Buraczkowe risotto

Przygotowanie

  1. Umyte buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do gotującego się bulionu*. Pokrojoną szalotkę szklimy na łyżce masła i oliwy, dodajemy suchy ryż i smażymy do momentu, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie dolewamy kieliszek czerwonego wina, a gdy alkohol odparuje, dolewamy partiami bulion wraz z buraczkami. Risotto przygotowujemy na małym ogniu, pamiętając o częstym mieszaniu. W międzyczasie do ryżu dodajemy nitki szafranu.

    * Użyłam domowego rosołu drobiowego, ale risotto możemy przygotować także na intensywnym bulionie warzywnym.

  2. Suszone śliwki wrzucamy na około 4 minuty do gotującego się bulionu, aby zmiękły i uwolniły aromat. Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, doprawiamy go świeżo zmielonym pieprzem i ściągamy z palnika. Do risotto dodajemy posiekaną natkę pietruszki, płatki parmezanu, podgotowane śliwki i łyżkę masła*, przykrywamy naczynie i odstawiamy na około 2 minuty, aby danie odpowiednio "doszło", a smaki się dobrze połączyły.

    * Dodatek masła na koniec sprawi, że nasze risotto będzie jeszcze bardziej kremowe.

  3. Gotowe risotto wykładamy na talerze i podajemy posypane płatkami parmezanu oraz natką pietruszki. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń