Do góry

Dania główne Przepis na:

Burger Drwala

Burger Drwala

Autor:

Przepisów i artykułów: 324 Ocena: 3370

Dodano:

Odsłon: 1051

Zapraszam dzisiaj do wypróbowania przepisu na burgera drwala inspirowanego popularną kanapką z McDonald's czyli pyszne i sycące danie, idealne dla wielbicieli fast foodów. Takie burgery mogą również stanowić szybkie i proste w przygotowaniu danie obiadowe.

Składniki

  • 2 bułki do hamburgerów
  • 300 g mielonego mięsa
  • 4 plastry boczku surowego wędzonego
  • 1 okrągły ser camembert
  • 2 porwane liście sałaty lodowej
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 1 roztrzepane jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • czarny pieprz
  • sól
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Burger Drwala

Przygotowanie

  1. Do miseczki przekładamy keczup, dodajemy majonez oraz musztardę i wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Ser camembert przekrawamy wzdłuż na pół, każdy krążek sera obtaczamy w bułce tartej a następnie w rozkłóconym jajku, czynność tę powtarzamy 2-3 krotnie. Tak przygotowane krążki sera smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor. Po usmażenia ser odsączamy na papierowym ręczniku.

  3. Mielone mięso przekładamy do miski przyprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Z mięsnej masy formujemy 2 kule, które następnie spłaszczamy dłonią. Tak przygotowane mięso smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor, po około 3-4 minuty w zależości od gruboścoi hamburgerów. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłusczu na papierowym ręczniku.

  4. Na tej samej patelni po kotletach podsmazamy plastry boczku po kilka sekund z obu stron, aż delikatnie się przyrumienią, po czym zdejmujemy z ognia i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku

  5. Bułki przekrawamy wzdłuż na pół, po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. i podpiekamy kilka minut. Następnie na każdej dolnej części bułki rozsmarowujemy porcję sosu. Na sosie umieszczamy kolejno: podsmażony ser, plastry boczku, kotleta, porcję sałaty lodowej oraz niewielką ilość prażonej cebulki. Górną część bułki smarujemy sosem i zamykamy nią burgera. Tak przygotowaną kanapkę od razu podajemy.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SprytnaChochla 13 stycznia Z camembertem będzie z pewnością lepszy niż oryginalny :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń