Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Burgery kojarzą się z uliczną budką albo z sieciowym lokalem typu fast food. Zwykle nie myślimy o nich jako o wartościowym posiłku, choć niemal wszyscy je uwielbiamy… i właśnie dlatego warto wynieść je na wyższy poziom. Wcale nie musisz w tym celu wybierać się na drogi obiad do ekskluzywnego steak house! Pyszne, zdrowe burgery możesz zrobić w domu. Postaw na wysokiej jakości, możliwie najmniej przetworzone składniki. Kup mięso z pewnego źródła. Zmiel je samodzielnie lub poproś o zmielenie w sklepie. Nie kupuj zafoliowanych bułek do burgerów – poszukaj odpowiednich w piekarni. Wybierz świeże, jędrne warzywa. Sos do burgerów przygotuj samodzielnie, np. czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego albo miodowo-musztardowy.
Klasyczne kotlety do burgerów przygotujesz z mielonej wołowiny. Wybierz tłusty kawałek. Dzięki temu mięso będzie soczyste i nie będziesz potrzebować dodatku tłuszczu w procesie obróbki termicznej. Kotlety dopraw wedle uznania. Dobrej wołowinie w zupełności wystarczy odrobina soli i pieprzu (soli użyj w ostatniej chwili), ale nie ma przeciwwskazań, by dodać do niej ulubioną mieszankę ziół albo ząbek czosnku.
Kotlety usmaż na patelni, najlepiej grillowej. Jeśli chcesz przygotować cheeseburgery, pod koniec smażenia połóż na każdym kotlecie plaster sera i włóż je jeszcze na chwilę do piekarnika. A jeśli – przeciwnie – zależy ci na tym, by odjąć daniu nieco kalorii, zrezygnuj z dodatku sera i wybierz inny rodzaj mięsa. Mimo odstępstwa od klasyki danie wciąż będzie pyszne z kotletem drobiowym albo rybnym. Z powodzeniem też przyrządzisz burgery w wersji wegetariańskiej, np. z falafelem.
W poniższym przepisie na burgery znajdziesz kilka przykładowych, najbardziej popularnych składników – pomidor, ogórek, cebulę, sałatę. Możesz jednak zastąpić je (lub wzbogacić) innymi produktami! Puść wodze kulinarnej fantazji. Choć burger to mięso w bułce, to właśnie dodatki stanowią o jego smaku. Sięgnij np. po bakłażana, grzyby leśne, orzechy, gorgonzolę, chutney z czerwonej cebuli…Łącz składniki zgodnie z upodobaniami.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6407
Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnyc...
Odsłon: 114753
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6407
Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnyc...
Odsłon: 114753
Składniki
Pokrój bardzo drobno cebulę. Zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Zmiel mięso przez sitko o średnich oczkach. Połącz w misce z podsmażoną cebulą. Krótko wymieszaj dłonią wszystkie składniki. Dopraw do smaku pieprzem. W tym momencie możesz dodać także inne przyprawy, np. chili, tymianek.
Uformuj z masy mięsnej 3 kule. Rozpłaszcz je na kotlety o grubości około 1,5-2 cm. Rozgrzej patelnię grillową (nie musisz jej niczym natłuszczać – tłuszcz wytopi się z mięsa) na palniku o średniej mocy. Smaż kotlety przez około 3 minuty po każdej ze stron (chwilę krócej, jeśli będziesz zapiekać mięso z serem). Oprósz solą tuż przed smażeniem (najpierw tylko po tej stronie, po której kotlet będzie smażony, a po drugiej tuż po odwróceniu).
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C. Przekrój na pół bułki. Opłucz liście sałaty, osusz ręcznikiem papierowym i podziel każdy na pół, usuwając twarde części. Przekrój pomidor w najszerszym miejscu i wykrój trzy grube plastry. Ogórek pokrój na plasterki. Czerwoną cebulę pokrój w krążki – potrzebować będziesz także tych największych (z środka warzywa).
Na blasze piekarnika wyłożonej folią aluminiową ułóż połówki bułek, plastry boczku i – jeśli robisz cheesburgery – usmażone kotlety z plastrem sera na każdym. Wstaw blachę do piekarnika na kilka minut – do czasu, aż ser zacznie roztapiać się na kotletach, a boczek zarumieni.
Złóż burgery. Połówki bułek posmaruj sosem. Połóż na każdą z dolnych połówek kawałek sałaty, kotlet z serem, krążki cebuli, chrupiący plaster boczku, plaster pomidora, plasterki ogórka, drugi kawałek sałaty. Przykryj górną połówką bułki i zepnij patyczkiem do burgerów.